Curentul meteoritic Quadrantide   Leave a comment

La noapte, stati cu ochii in cer, caci avem maximul curentului Quadrantide ! Ieri noapte am si vazut cateva stelute-kamikaze numai ce am ridicat ochii spre cer. Am selectat pentru dvs. cateva informatii de pe net, sursele sunt mentionate la final:

Iata radiantul Quadrantidelor (credit: http://astronomiepentrutine.blogspot.com)

Anul începe cu Quadrantidele, un curent de meteori ce are radiantul situat intr-o zona inconjurata de constelatiile Vacarul, Hercule, Dragonul si Ursa Mare. Maximul curentului se produce în 3 sau 4 ianuarie. Este unul din cei mai puternici curenţi de meteori, producând, în timpul maximului între 100 şi 140 de meteori pe oră. Meteorii acestui curenţi sunt slabi ca strălucire, fiind nevoie de un cer curat, fără lumini, pentru a îi putea observa. Acesta este un curent de scurta durata, fiind activ in perioada 1-5 ianuarie.

Sursa acestei ploi de meteoriţi a fost necunoscuta până în decembrie 2003 când Peter Jenniskens de la Ames Research Center (NASA) a descoperit dovezi că toţi meteoriţii Quadrantidelor provin de la 2003 EH1, un „asteroid”, care este probabil o bucată dintr-o cometa care s-a dezintegrat cu 500 ani în urmă.

Numele Quadrantidelor este dat de la Quadrans MuralisQuadrans Muralis (cadranul mural) a fost o constelaţie „creata” de Jérôme Lalande în 1795. Aceasta era situata între constelaţiile Boötes şi Draco, în apropiere de coada Ursei Mari. Aceasta constelatie nu mai este în uz, dar ploaia de meteoriţi Quadrantide este numita după ea.

Surse: http://astronomiepentrutine.blogspot.com , http://www.jurnalcosmic.ro

PS: 5 Ianuarie. Pămantul atinge periheliul, adica se afla cel mai aproape de Soare. Se va afla la o distanta de 147.097.202 kilometri de astrul zilei. Cred ca d-aia e asa cald iarna asta … :-))

Reclame

Posted 3 ianuarie 2012 by Liviutz in Si altele.., Stiinta

Tagged with , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s