Top 5 catastrofe reale   Leave a comment

De mai mult timp doream  sa dau o replica serioasa avalansei de amenintari mass-media legate de catastrofele care – pasamite – ar ameninta civilizatia umana. Topul meu are in vedere nivelul de risc, definit ca un produs intre probabilitate si marimea consecintelor asupra vietii noastre de zi cu zi. Am adaugat si un indicator privind tendinta de crestere sau reducere in viitor a riscului. Deci iata care este parerea mea:

Criza atinge si fumatorii ...

1. CRIZA ECONOMICA (probabilitate: mare, consecinte: mari, tendinta: stationara)

Poate ca pare o chestiune banala, dar cred ca sunt multe persoane, care – cu teama de cine stie ce cataclisme cosmice – scapa din vedere ca riscul imediat este cel de degradare acuta a situatiei economice personale (bineinteles, in relatie cu situatia generala). Acest risc este cu atat mai mare cu cat la noi s-a cam pierdut obisnuinta de a face rezerve (bani albi pentru zile negre  – dupa cum spune intelepciunea populara), fie din cauza mirajului consumist care ne inconjoara, fie pur si simplu din cauza pauperizarii unei mari paturi a populatiei, pusa in incapacitate de a economisi. Din aceasta cauza, vedem si multe cazuri ale unor persoane care fac gesturi disperate, surprinsi in imposibilitate de a-si continua traiul ca mai inainte (inclusiv prin trecerea in afara legii).

Dupa parerea mea, este obligatoriu de a fi predate notiuni economice de baza in clasele a 11-a si a 12-a, acest demers ar pregati tanarul sa reactioneze corect si prudent in viata adulta.

De remarcat este faptul ca o situatie de criza economica (care poate ajunge la forme grave, pana la colaps, anarhie, etc) poate avea ca si cauze nu numai dezechilibrarea unor mecanisme economico-financiare  – cum se intampla in actuala criza, dar si catastrofe naturale, chiar locale – in conditiile unei globalizarii economiei. Mai exact, oricare din riscurile de mai jos poate fi asociat cu o criza economica grava.

2. EPIDEMIE MONDIALA (probabilitate: medie, consecinte: foarte mari, tendinta: in crestere)

Mai multe argumente sustin cresterea acestei amenintari:

– cresterea densitatii populatiei;

– cresterea vitezei de deplasare a oamenilor pe planeta;

selectia pseudo-naturala a germenilor prin utilizarea pe scara larga a antibioticelor – fenomen care selectioneaza accelerat formele cele mai rezistente ale acestor germeni. Din ce in ce mai des auzim de bacterii rezistente la orice antibiotic. Nu mai vorbesc de variabilitatea naturala uriasa a virusurilor.

ingineria genetica, care s-a generalizat si privatizat, exista foarte multe laboratoare care detin tehnologia necesara si pot produce virusi cu caracteristici „ideale” – adica contagiune extrema si impact biologic devastator. Dintre toate catastrofele care ameninta omul in viitor, aceasta mi se pare ca avand cel mai mare risc, pentru ca este o arma ieftina si cu mare putere de lovire !

3. ERUPTII VULCANICE (probabilitate: medie, consecinte: mari, tendinta: stationara)

Exista multe dovezi in istoria naturala a Pamantului privind eruptii suficient de mari incat sa trimita planeta in mini-epoci glaciare. Mai recent, am avut exemplul problemelor create de mini-vulcanul islandez. Zilele astea erupe Etna (foarte aproape de Romania), iar deunazi am citit despre un super-vulcan care ne pandeste de sub un lac german.

Problema eruptiilor nu este lava sau gazele toxice, ci CENUSA. Aceasta se ridica in paturile inalte ale atmosferei facandu-le opace la lumina Soarelui – producand un dezastru ecologic, mai ales agricol. In conditiile in care am depasit 7 miliarde si crestem accelerat, va dati seama ce consecinte ar avea o criza alimentara ? Nu mai vorbesc de impactul economic imediat legat de perturbarea transportului aerian si a altor activitati conexe.

4. APOCALIPSA INFORMATICA (probabilitate: medie, consecinte: mari, tendinta: in crestere)

Aici am in vedere doua scenarii, dar ambele sunt legate de informatizarea pe cale larga a tuturor activitatilor umane avand ca vector comunicatiile globale. Civilizatia umana va ajunge din ce in ce mai dependenta de dispozitive IT cu comunicare prin satelit, pe care ruleaza aplicatii informatice mai mult mai putin vulnerabile. Practic, aproape nicio activitate nu se va mai desfasura fara aport informatic integrat. Aceasta integrare ne va spori confortul, dar va ridica si riscurile legate de continuitatea cotidianului in conditiile caderii sistemului informatic global.

Riscurile majore de distrugere ale acestei infrastructuri IT sunt doua:

dezafectarea satelitilor de comunicatii din cauza unui eveniment distrugator (explozie solara, puls radiatii electromagnetice de origine cosmica, conflict militar, etc)

– un atac informatic intr-un macro-nod de comunicatii. Bineinteles, acesta ar putea fi opera unui inamic militar sau a unui terorist, dar pentru viitorul mai indepartat putem lua in calcul si scenariul din Terminator – desteptarea constiintei masinilor, devenite cel putin la fel de inteligente ca si omul (masini care se autoprogrameaza).

5. IMPACT COSMIC (probabilitate: mica, consecinte: mari, tendinta: stationara)

Din fericire, parcurgem o perioada cosmica calma, de la formarea Sistemului Solar a trecut suficient timp. In plus, masa colosala a lui Jupiter actioneaza ca o umbrela care ne pazeste de proiectile cosmice. Cu toate acestea, in Sistemul Solar raman cantitati uriase de corpuri mai mici sau mai mari care ne-ar putea pune in pericol existenta. Poate nu va vine sa credeti, dar IN FIECARE ZI PE TERRA CAD corpuri ceresti cantarind in total 5-6.000 TONE. Bineinteles, mare parte ard in atmosfera si se tranforma in praf.

Exista doua aspecte agravante ale acestui gen de risc:

– nu este nevoie de meteoriti cu masa mare pentru a produce o catastrofa pe Terra, pentru ca impulsul (deci energia) lor tine si de viteza. Mai  departe se aplica regula de la vulcani, nu distrugerea zonei de impact este importanta cat ridicarea in atmosfera a miliarde de tone de praf, urmata de o „iarna nucleara” – asa au pierit dinozaurii.

nu va puneti prea mari sperante intr-o reactie salvatoare a puterilor spatiale, asta se intampla numai prin filme, in realitate n-o sa avem nici timp nici mijloace sa dam o riposta adecvata unui corp astral avand traiectorie de ciocnire cu Pamantul ! Nu mai spun ca tehnologia actuala este mai mult ca sigur insuficienta pentru un raspuns adecvat  – nu vreau sa intru aici in detalii tehnice, ideea este ca in realitate numai corpurile mici ar putea fi deviate sau nimicite cu succes…

VA DORESC UN AN BUN, dar, vorba aia, SCAPA CINE POATE !!!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s