Fenomene optice lunare   Leave a comment

Halou lunar simplu de 22 grade (imagine de pe net)

In decembrie si in ianuarie am avut sansa sa observ doua tipuri de fenomene luminoase produse in jurul Lunii. Nu sunt ceva rar, multa lume le-a vazut, dar sunt interesante din anumite puncte de vedere.

1. Ieri noapte, in conditii de Luna plina si cer aparent senin, am observat un splendid „halou” lunar. Este un fenomen optic produs datorita fenomenelor de refractie dubla a luminii in cristalele de gheata hexagonale aflate in suspensie in norii de mare altitudine (cirrus, cirrostratus si cirrocumulus), la peste 10.000 m altitudine. O dovada ca este vorba de nori de mare altitudine este si aceea ca fenomenul este vizibil in acelasi timp pe o arie teritoriala larga, in speta cel de ieri fiind observat in mai toata Oltenia.

Fenomenul arata ca un cerc luminos in jurul lunii, de obicei de culoare alba, interiorul cercului aratand mai intunecat decat restul cerului – accentuind senzatia de straniu. Marginile cercului formeaza un unghi de fix 22 de grade fata de axa lunara (acesta este unghiul de refractie al luminii in cristale hexagonale de gheata cu diametre mai mici de 20,5 micrometri care sunt specifice acestor nori). Acest tip de halou apare relativ frecvent si este numit „halou mic„.

Halou dublu colorat (imagine de pe net)

Mai rar poate fi vazut si un „halou exterior„, prezentand luminozitate mai slaba. Acesta din urma produce un cerc luminos mai mare, care face un unghi de 46 de grade fata de axa lunara. In acest caz traiectoria razelor de lumina in cristalele de gheata este alta, de aici si deosebirea. In extenso, in functie de tipul cristalelor de gheata, pot fi vazute si halouri sub alte unghiuri, uneori slab colorate.

Fenomenul de halou se produce si in jurul Soarelui, ba chiar am auzit persoane care l-ar fi vazut si in jurul Luceafarului (planeta Venus). De obicei, acest fenomen anunta racirea vremii.

2. In decembrie, intr-o noapte cetoasa, am vazut un fenomen mult mai spectaculos, un halou dublu, colorat. Practic erau vizibile cel putin doua cercuri concentrice in culorile curcubeului, al doilea avand culorile in ordine inversa fata de primul. De aceasta data, cercurile erau apropiate de Luna si formau o coroana splendida !
Din pacate, in ambele cazuri ora era tarzie, si nu se mai facea sa rascolesc prin casa dupa aparatul foto, asa ca in imagini va prezint experienta altora.

La sfarsit, o concluzie: ganditi-va cum interpretam astazi un astfel de fenomen si cum ar fi interpretat inaintasii nostri de acum mii de ani ! Nu sunt de mirare credintele din vechime, de mirare este ca unele s-au perpetuat pana in zilele noastre !
Natura ne surprinde mereu cu manifestarile ei, dar nu exista mistere – exista doar fenomene pentru care n-am aflat raspunsul INCA !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s