Viata ca o prada – plante care vaneaza subteran   Leave a comment

Philcoxia minensis - prezinta tulpini subterane cu frunze lipicioase (credit: livescience.com)

Am mai spus-o, Viata este un fenomen extrem de competitiv, in special inter-specii, dar chiar si intra-specii ! Iata inca un exemplu al diversitatii minunate a Vietii: A fost confirmata descoperirea primei plante carnivore care „vaneaza” in subteran !

Este vorba de Philcoxia minensis, o planta endemica braziliana, ierboasa, cu inaltime nu mai mare de 25 cm, cu 5-10 frunze. Creste in sol nisipos, la altitudini intre 800 si 1450 m si prezinta tulpini si frunze miniaturale subterane. 

Inca din anul 2000 de cand a fost descoperit acest gen de plante, s-a speculat ca ar putea fi carnivore, pentru ca suprafata frunzelor prezenta perisori care secretau o substanta lipicioasa (asemanatoare cu mai cunoscuta Drosera). Dar un test metabolic realizat in 2007 a negat afirmatia.

Cercetarile au continuat si Rafael Silva Oliveira de la „University of Campinas” – Sao Paulo, a reusit sa demonstreze ca planta este intr-adevar carnivora. Pentru aceasta, a plasat planta in sol infestat cu nematode marcate cu un izotop rar al Azotului. Dupa prima zi, 5% din cantitatea de izotop administrata nematodelor a fost asimilata prin frunzele subterane, iar dupa doua zile – 15%  !

In plus, Oliveira a aratat ca frunzele secretau enzime fostfatice care ajutau la descompunerea rapida a carnii, grabind digerarea ei . Q. E. D. !

Reclame

Posted 10 Ianuarie 2012 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s