Cate stele sunt pe cer ?   Leave a comment

In copilarie, asta se dorea o intrebare incuietoare, o multime fara numar, un fel de „infinit de infinite” ! 🙂

Dar iata ca stiinta evolueaza repede, astazi avem si raspunsul  ! Cum, nu stiati cate stele sunt pe cer ? Atunci haideti sa numaram impreuna:

– In Universul Vizibil sunt aproximativ 200 de miliarde de galaxii !
– O galaxie medie contine cam 100 de milioane de stele (galaxia noastra este printre cele mari, continand 300 de miliarde de stele !)
– Astfel avem si raspunsul: In Universul Vizibil sunt aproximativ 20.000.000.000.000.000.000 stele, adica 20 de cvadrilioane de stele !
– Stricto-senso, cu ochiul liber, intr-o zona lipsita de poluare luminoasa, putem observa vreo 6.000 de stele (jumatate in fiecare emisfera).

Ei, abia acum vine intrebarea incuietoare: „-Cate stele sunt in intregul Univers ?” Sau, ca sa mai reducem dimensiunile problemei, ce fractiune este vizibila fizic din intregul Univers ?

Multiversul - Un Univers de Universuri

Pentru a ma face inteles si de cei mai tineri, trebuie sa punctam cateva aspecte:

– Acest Univers, datorita modului in care a fost creat si s-a racit in primele fractiuni de secunda dupa Big-Bang, este caracterizat de niste Constante (se pare ca au variat si ele ca valoare in indelungata istorie a Universului). Una dintre ele este viteza luminii (in „vid”). Viteza luminii,  299.792.458 m/s (metri pe secunda), reprezinta viteza maxima (de neatins !) a unui corp cu masa in acest Univers. Mentionez ca nu lui Einstein i se datoreaza aceasta descoperire (asa cum se titreaza cu litere groase prin tabloide),  o pleiada de fizicieni incepand cu Galileo Galilei au incercat sa determine aceasta viteza, precizia masurarii ei crescand pana in secolul 20, cand ea a devenit masura de referinta in definirea metrului in Sistemul International de Unitati.

– Cat de mare va pare viteza luminii ? La scara cosmica, ea este FOARTE MICA , cam cat viteza melcului ! Din cauza acestei constante, noi nu putem vedea decat lumina care a ajuns spre Terra in intervalul care a trecut de la geneza Universului, adica 13,7 miliarde de ani. In fapt, din cauza expansiunii accelerate a Universului, in viitor vom vedea din ce in ce mai putine astre !

– Si totusi, cat de mare este Universul ? Inca nu stim raspunsul la aceasta intrebare. Dar in viziunea fizicianului Alan Guth, parintele teoriei Inflatiei (teorie care explica inclusiv actuala expansiune accelerata a Universului), partea vizibila a Universului fata de intregul Univers poate sa fie de dimensiunea unui ATOM fata de marimea cunoscuta a Universului vizibil !

– Si, ca sa mergem pana la capat, NU EXISTA NICIUN MOTIV PENTRU CARE ACEST UNIVERS AR FI UNIC ! Logic este sa imaginam ciorchini de Universuri, precum baloanele de sapun din spuma de baie ! Din baia Cui ? Va anunt imediat ce se descopera ! 🙂

Aceasta viziune mi-a adus aminte de bulele de gaz din spritul unui baiat istet: Zoltan Andras de la Sarmalele Reci

Pai viata mea
i-un sprit de vara
pe timp de iarna
fara sifon
Ce l-as mai bea
ultima oara
inc-o seara
sa nu mai mor !

Inc-o data de-as mai bea
cu cei dragi alaturea
si cu cei ce
nu m-au prea iubit
sa cantam toti intr-un glas
timpul care mi-a ramas
de trait !

Pai dragostea
i-un sprit de vara
din vita-amara
si-un pic sirop
Ce l-as mai bea
ultima oara
inc-o seara
inc-un strop !

Inc-o data de-as sorbi
noaptea pana-n zori de zi
din paharul meu
paharul ei
ma mai poate imbata
dintre toate numai ea
din femei !

La moartea mea
un sprit de vara
cu cei de-afara
vreau sa cinstesc
Ce l-as mai bea ultima oara
inc-o seara
sa mai traiesc !

Pai viata mea…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s