China urca in cer   Leave a comment

Evolutiile economice din ultimii ani au readus o stralucita civilizatie antica in randul natiunilor de top ale lumii. In mod paradoxal, tocmai hulita economie de piata vestica a produs decolarea vertiginoasa a Chinei din ultimii 15-20 de ani ! Globalizarea comertului mondial prin exportul de democratie, ca si caracteristicile sistemului economic „capitalist” bazat pe consumuri (si profituri) permanent crescatoare, au adus in prim-plan intai produsele ieftine „made in China”, apoi exodul occidental spre oportunitatile de investitii in umbra Marelui Zid, inclusiv in tehnologie de varf.

Sub pragmatica conducere socialista „de piata”, China a reusit cresteri anuale record, devenind pas cu pas un jucator major pe plan mondial, de a carui voce trebuie sa tina cont chiar si Big Brother – SUA. Sunt cunoscute conflictele SUA-China legate de excedentul comercial si politica fata de Taiwan, Coreea de Nord si Iran, si s-ar putea sa vina ziua cand chinezii se vor uitat de sus la americani (prin 2020 – dupa prognoze !).

Veleitatile de putere mondiala au promovat si ambitiile spatiale ale Chinei, ziua de ieri 16 iunie 2012 marcand o etapa importanta: China devine membra a trioului select care detine statii spatiale cu echipaj uman ! O racheta de tip Long March a ridicat pe orbita capsula Shenzhou-9, cu echipaj format din 3 astronauti, dintre care si prima femeie din istoria zborurilor chinezesti. Misiunea principala este debarcarea pe modulul spatial Tiangong 1 (Palatul din cer), prototipul restrans al statiei spatiale chinezesti care va fi lansata pana in 2020.

Iata cum concurenta dintre natiuni este si de aceasta data promotorul progresului spatial – China fiind refuzata acum 20 de ani ca partener pentru Statia Spatiala Internationala. Asta a impins „marele popor chinez” sa-si dezvolte propriul program spatial, prezenta lansare fiind numai a 4-a cu echipaj uman !

Sa ne amintim ca ei sunt cei care au inventat artificiile si racheta, primele mentiuni documentare datand din timpul dinastiei Tang (618-907). La acea vreme, rachetele erau reprezentate de o sulita avand atasat un tub de bambus plin cu  praf de pusca. Astazi, rachetele chinezesti arata cam asa:

Reclame

Posted 17 iunie 2012 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s