S-a demonstrat inca o data: orice este posibil in Romania   Leave a comment

Scriam zilele trecute ca in Romania orice este posibil. Din pacate, afirmatia mi-a fost confirmata fulgerator, s-a intamplat ceva nemaiintamplat, ceva kafkian:  in 2 situatii critice, una a hotarat CCR, alta a fost publicat in Monitorul Oficial !!!

Preiau selectiuni dintr-un articol din Adevarul de ieri, 6 august, cu titlul „Doua falsuri grosolane pe deciziile CCR”:

Documentele oficiale ale Curţii Constituţionale referitoare la referendumul de demitere a preşedintelui au fost falsificate de două ori de autori încă necunoscuţi: o dată când CCR a cerut Guvernului clarificări privind numărul alegătorilor din  listele electorale şi a doua oară când dintr-o decizie a CCR, de respingere a unei contestaţii a referendumului, a fost extras un pasaj până în drumul documentului de la CCr la Monitorul Oficial.

Prima greşeală, „de redactare” viza adresa prin care Curtea Constituţională a României (CCR) i-a cerut premierului Victor Ponta, după şedinţa din 2 august, „să dispună măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 şi să transmită Curţii Constituţionale numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.
Aceasta a fost adresa în virtutea căreia Ponta a anunţat demararea unui „minirecensământ” ce urma să stabilească „numărul real” al românilor cu drept de vot. Adică, se anulau listele de alegători valabile pe 29 iulie 2012, când s-a desfăşurat referendumul, şi se făcea o reactualizare a lor.

Luni, după un weekend plin de fantazări pe subiectul „minirecensământului”, Curtea s-a văzut obligată să explice solicitarea adresată Executivului. Pentru ca Victor Ponta să nu rămână într-o gravă confuzie, CCR i-a trimis ieri o nouă adresă, în care-i explica: „Plenul Curţii Constituţionale a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispoziţiilor art. 17  alin. 2 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu”. Cu alte cuvinte, copiile listelor electorale folosite la referendum, şi nu o reactualizare a acestora.

A doua „eroare materială” a apărut în textul Hotărârii CCR nr. 3 din 2 august, hotărâre prin care au fost respinse contestaţiile USL referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului. Din acest document a dispărut un paragraf-cheie, care lămureşte o nouă problemă artificial ridicată de către USL.
Paragraful pierdut spune: „În speţă, însă, sunt aplicabile dispoziţiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea preşedintelui şi ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul”.

Cele două rânduri sunt esenţiale în stabilirea cvorumului, deoarece impun includerea în listele electorale a românilor cu domiciliul în străinătate. Dacă se aplica Legea din 2008 referitoare la alegerea deputaţilor şi senatorilor, românii care au domiciliul din acte în străinătate nu intrau pe listele permanente. Prin urmare, potrivit Legii referendumului, nu puteau fi număraţi la cvorum. După introducerea votului uninominal, ei au proprii lor deputaţi şi senatori, aleşi în circumscripţia „diaspora”. Dacă se ţine însă cont de Legea privind alegerea preşedintelui, românii cu domiciliul în străinătate sunt număraţi şi la cvorum.  Potrivit premierului Victor Ponta, s-ar afla în această situaţie aproximativ 460.000 de persoane.

Cronologie
Iată cronologia care dovedeşte că Executivul ştia pe 2 august conţinutul adresei falsificate pe care Curtea Constituţională avea să o trimită abia pe 3 august:
– Joi, 2 august
Ora 16.29 – Pe agenţia Mediafax apare prima ştire despre videoconferinţa cu prefecţii: „Premierul Victor Ponta va avea, vineri, o videoconferinţă cu prefecţii, pentru a discuta inclusiv despre actualizarea listelor electorale, au declarat surse oficiale. Videoconferinţa ar urma să fie organizată la ora 12.00, potrivit surselor”.
– CCR publică un comunicat de presă în acre se spune că „a cerut Guvernului ca până la 31 august să să transmită listele în baza cărora s-a organizat referendumul”.
– Vineri, 3 august
Ora 12.00 – Are loc, la Palatul Victoria, videoconferinţa cu prefecţii. Subiectul – „minirecensământul” pentru actualizarea listelor de alegători.
Oră necunoscută – CCR trimite premierului Victor Ponta adresa falsificată în care-i cere să actualizeze, până la 31 august, listele permanente de alegători.

Mai poate fi ceva de adaugat ? Daca se fura si se minte pe fata la acest nivel, cum sa ne mai plangem de bietii cetateni romani care fura o paine ? Minciuna sta cu regele la masa !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s