Apa, substanta comuna in Sistemul Solar – rezultate misiunea Dawn   Leave a comment

Apa, motor al vietii in forma pe care o cunoastem noi, se dovedeste  a fi o substanta comuna si in Sistemul Solar. Ultimele rezultate au fost furnizate de misiunea DAWN a neobositei NASA, care a transmis date si imagini apropiate ale unuia dintre cei mai mari asteroizi din Sistemul nostru.

Subiectul este destul de interesant, dar trebuie pus in context si reamintite cateva informatii, pentru a fi intelese de toata lumea:

Misunea Dawn este sustinuta de o sonda robotizata lansata in septembrie 2007 care are ca obiectiv Centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter, despre care se presupune ca ar aduce „mesaje” din perioada formarii Sistemului Solar – inclusiv privind generarea conditiilor care au permis Viata pe Terra;

– Principalele obiective ale misiunii sunt asteroidul urias Vesta si planeta pitica Ceres (cel mai mare asteroid din Centura, 40% din marimea Lunii) – obiecte ceresti ramase neschimbate de la formarea Sistemului pentru ca nu au activitate vulcanica, atmosfera, etc

– Sonda a trecut in februarie 2009 la numai 549 km de Marte pentru a utiliza gravitatia acestuia ca rampa de lansare spre Centura de asteroizi. In iulie 2011, Dawn a intrat pe orbita asteroidului Vesta (mare succes, a fost dificil de „agatat” in campul gravitational redus al asteroidului ) si a inceput sa transmita date – inclusiv imagini. Datele indica zone stancoase care contin hidrogen sub forma de apa inghetata sau hidroxil (ioni OH) – fapt care ne duce cu gandul la ciocniri cu alti asteroizi mai mici bogati in apa. Ca si compozitie, Vesta seamana bine cu Luna.

– Urmatorul obiectiv, mult mai interesant, este planeta pitica Ceres, care va fi orbitata in februarie 2015. Se presupune ca Ceres contine un strat gros de gheata, fiind foarte diferita fata de Vesta – fapt ce ar indica formarea in cu totul alta zona a Sistemului Solar.

PS: Haideti sa ne si culturalizam putin:
– Vesta, fiica lui Saturn, veche divinitate romană, considerată drept protectoare a focului din cămin și a căminului în general. Vesta este adesea identificată cu Hestia din mitologia greaca.
– Ceres, zeița romană a recoltei și grâului. De aici vine cuvantul „cereale”.

 

Anunțuri

Posted 24 Septembrie 2012 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s