O cometa se indreapta spre Pamant ! Nu, nu e Elenin !   Leave a comment

Sarbatorile de iarna 2012-2013 ne pregatesc un spectacol ceresc pe cinste ! Norul lui Oort ne trimite de la zeci de milioane de kilometri un mesager cosmic din afara Sistemului Solar, amintindu-ne ca suntem doar umilii spectatori ai mecanicii celeste, care invarte niste roti FOARTE MARI !

Traiectoria aparenta a cometei ISON printre constelatii

Se pare ca vom avea norocul sa putem observa cu ochiul liber cometa C/2012 S1 ISON nou descoperita de astronomii rusi. In apropierea periheliului (noiembrie/decembrie 2013) ar putea deveni vizibila si ziua ! Iar daca scapa de intalnirea cu Soarele (trece foarte aproape de el) am putea sa o vedem si la intoarcere, tragand dupa ea o frumoasa coada de praf si gaze.

Traiectoria cometei este deja calculata, vine neintarziat la intalnire, ceea ce nu se cunoaste cu siguranta este daca avem noroc sa aiba o stufoasa coada vizibila- aceasta este cea care atrage atentia, nu „steluta” care este capul cometei. Un astronom a apreciat ca in realitatea avem numai 30% sanse sa se intample asa,  dar deocamdata nu este 100% predictibil !

Amatorii de povesti nemuritoare se vor grabi sa vada un semn in traiectoria ei, caci va ramane impozanta si in zilele de Craciun, intocmai ca cea care i-ar fi ghidat pe cei 3 Magi de la Rasarit. In treacat fie spus, eu as miza mai mult pe cei 2 Magi de la Apus – Germania si SUA – decat pe cei din rasarit care ne-au adus numai necazuri.

Iar pentru zvonaci sa mentionam explicit ca NU ESTE O AMENINTARE PENTRU PAMANT, cel mai mult apropiindu-se la 59 milioane de kilometri. In fapt, ea insasi este in pericol, pentru ca se apropie la periheliu la numai 1,1 milioane de kilometri de Soare !

Anul 2013 se anunta spectaculos, in martie va trece pe langa Pamant cometa C/2011 L4 PAN-STARRS, se pare ca va fi vizibila cu ochiul liber !

LATER UPDATE: Dupa cum stiti, cometa ISON nu a supravietuit trecerii pe langa Soare.  Un ochi plange si-altul rade – un pericol mai putin pentru Terra dar o oportunitate pierduta pentru stiinta – cometa era la prima trecere pe langa Soare si in aceasta etapa era un martor excelent al momentului formarii Sistemului Solar – acum 4 miliarde de ani.

Reclame

Posted 28 septembrie 2012 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s