Reviste electronice romanesti C&S gratuite   Leave a comment

In directa legatura cu nivelul de trai, hobbyurile romanilor se ridica la nivelul.. posibilitatilor. Pentru ca in mai toate cazurile sunt necesare resurse de bani si timp, hobbyurile sunt rezervate boemilor care nu duc grija zilei de maine – ci cel mult a zilei de poimaine 🙂 !

Odata cu generalizarea accesului online si a liberei circulatii prin Europa, cactusismul romanesc a intrat intr-o etapa moderna, mai dinamica si mai fluida – multi sunt „intepati” de acest viciu si se alatura in special comunitatilor virtuale. Alaturi de ei, inca ii mai avem printre noi pe marii reprezentanti ai generatiei „offline” – Prof. Petre Dobrota – autorul primei carti de cactusi in limba romana („Cactusii” – ed. Ceres, 1973), Ing. Sorin Copacescu – autorul monumentalei monografii aparute in 2001, Dl. Nikolaus Bauer – emigrat cu multi ani in urma in Germania si revenit chiar si on-line pe forumul Aztekium sub nick-ul „aztenikium”, etc.

Newsletter Aztekium

On-line, avem actualmente 3 nuclee cactusistice: Forumul Aztekium (cei drept, mai putin frecventat intrucat membrii Asociatiei sunt mai tomnatici si mai putin informatizati), Cactusi.com primul nucleu on-line coagulat in primii ani ai secolului si Cactusi.net – „dizidenta” aparuta mai tarziu.

Privind publicistica din domeniu, varful de lance a fost mult timp revista Aztekium aparuta pe suport hartie inca de prin 1998 (detalii AICI). Pornita cu avant cu numere bilunare, din cauza conditiilor economice aparitiile pe suport hartie din ultimii ani s-au limitat la un singur numar anual.  Dar din 2011 a aparut newsletter-ul Aztekium – numerele pe 2012 putand fi descarcate de pe site-ul Asociatiei, mai exact de AICI. Motorul acestuia este Dl. Alexandru Tar, si imi place sa cred ca am contribuit si eu la initiere macar ca sugestie.

Revista Xerophilia

Recent a fost lansata o ambitioasa initiativa a membrilor Cactusi.com, revista Xerophilia (AICI), aflata deja la numarul 2 („xerofit” = planta care creste in medii uscate). Revista are substanta si o reprezentare grafica inalta – nu ne ramane decat sa speram ca va ramane cel putin la nivelul actual, fiind sustinuta pe termen lung atat de actualii initiatori cat si de cei viitori.

In incheiere, va reamintesc ca aceste reviste sunt realizarile unor oameni care au gasit satisfactie in a lucra gratuit in folosul comunitatii, al marelui public si, de ce nu,  al posteritatii. Le datoram nu numai respectul nostru, ci si o mana de ajutor !

Este cunoscut ca romanii sunt individualisti si cam egoisti, iar pe fondul nivelului de trai mai scazut – se gasesc putine persoane gata sa lucreze cu titlu gratuit. Dar tocmai acesta este un important indicator al civilizatiei – dupa cum se vede privind spre vest ! Romanii trebuie educati sa gaseasca satisfactia in mencenat, in a munci (si) gratuit in folosul comunitatii – nu stam sa ne plangem ca Statul sau Primaria „nu face” ! Iar ajutandu-i pe altii inseamna si un exemplu pentru ceilalti, care vor fi stimulati la randul lor ! Studii stiintifice au demonstrat ca fericirea personala poate fi gasita cel mai adesea in a-i ajuta pe altii  – si o sa mai revin pe acest subiect.

PS: Aveti AICI cateva reviste si surse de literatura straina C&S gratuita !

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s