Sfanta Parascheva ucide ?   Leave a comment

Saptamana aceasta am asistat iar cu dezgust la buluceala medievala de Sfanta Parascheva. Am mai spus-o, aceste ritualuri barbare reprezinta o decadere chiar si fata de religia mama – cea iudee/mozaica. Avand radacinile intr-o antichitate  primitiva disociata in triburi in care venerarea a tot felul de divinitati mai mari si mai mici era regula, reforma monoteismului iudeu a pornit din nevoia de agregare politica initiata la ordinul regelui Iozia, reprezentand o continuare a epurarilor executate la ordinul strabunicului sau, regele Ezechia. Regele Iozia a avut nevoie de centralizarea cultului pentru a obtine controlul total al statului si sprijinul populatiei in scopuri expansioniste, această ideologie fiind confirmata explicit si în Deuteronom – a cincea carte sfanta componenta a Vechiului Testament.  Ca si astazi, la inceputuri n-a fost vorba decat de putere si politica – partial reprezentand si un cod de legi de „buna purtare” in acele vremuri inapoiate in care nu exista legea Statului. Si bineinteles, fiind o reflectie a acelor vremuri apuse, poarta pecetea epocii sclavagiste in care supunerea era o virtute, sunt profund misogine, etc.

Fata de originalul iudeu, ritualul crestin reprezinta din multe puncte de vedere o contrareforma populista, o intoarcere la ritualurile tribale. Adorarea moastelor si cultul mortilor vin din cele mai intunecate ere istorice, obiceiuri pe care iudaismul le asanase elegant prin promovarea unui Dumnezeu-spirit, intangibil si inconoscibil !  „Nu-ti face chip cioplit” zice una din porunci – dar la crestini sunt cu nemiluita ! Bineinteles, succesul nebun al acestora nu vine din filinguri antediluviene, ci din evocarea unor minuni PE GRATIS promise saracilor lumii ! Daca la aceasta reteta se adauga si niste sarmale, succesul este garantat !

Catolicii vestici au trecut si ei candva prin aceasta etapa, prin evul mediu exista o imensa fervoare pentru adorarea (si comercializarea ) a tot felul de bucatele miraculoase, fie ele organice sau obiecte „sfinte”. Dar prin vest nivelul de trai a crescut mai demult si le-a venit mintea la cap – comportandu-se mai decent…

In incheiere, o morala trista preluata din presa:

Foto: Ziarul de Iasi

Un grav accider rutier s-a petrecut in aceasta dupa-amiaza, in jurul orei 16:00, in apropiere de Baltati, pe raza localitatii Sarca. Potrivit reprezentantilor SMURD Iasi, accidentul s-a soldat cu decesul a doua persoane, alte doua victime aflandu-se in stare grava la spital. La fata locului se afla mai multi politisti din Targu Frumos.

Victimele sunt un barbat de 87 de ani si fiica lui, in varsta de 47 de ani. Ei se aflau intr-un Matiz cu numere de Neamt si se indreptau spre casa dupa ce au fost la racla Sfintei. Din primele cercetari se pare ca vinovata este soferita Matizului (in varsta de 78 de ani), deoarece dupa o curba a intrat pe contrasens.

Intrebare retorica:  -Cine i-a ucis oare, Sfanta Parascheva ? Raspuns: Nu, pretinsa sfanta este perfect indiferenta, ca orice lucru mort – nici nu ajuta, nici nu impiedica ! I-a ucis imprudenta (ca sa nu zic altfel) de a conduce spre casa obositi dupa priveghiul indelungat pe treptele manastirii ! Adica si-au facut-o cu mana lor !

PS: Inca una din 26.10.2012 – o femeie de 35 de ani din Pitesti care se indrepta catre Schitul Trivale cu o Biblie in mana, a fost ucisa de un automobil parasit de sofer in panta fara sa fie asigurat cu frana de mana. Nu ma pot opri sa ma intreb cum ar fi fost daca era mai atenta la drum si mai putin la Biblie …

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s