Romania – cea mai saraca tara din UE   Leave a comment

In randul romanilor circula inca o paguboasa prejudecata, precum ca avem o tara frumoasa si bogata, cu forta de munca inteligenta si foarte pregatita profesional. Iar cultural-stiintific, cum ca Romania ar fi o tara de top, care a dat lumii pe Eminescu, Brancusi, Coanda, etc, etc !

Foto: Observatorul de Calarasi

Foto: Observatorul de Calarasi

Pai bine fratilor, v-a trecut prin minte sa va uitati si la capra vecinului ? Va imaginati ca celelalte tari europene sunt sarace si populate cu indivizi mediocrii si lenesi- dar sustinute financiar de complotistul complex militaro-industrial iudeo-mason ?

Sa ne luam odata valul de pe ochi ! Romania este CEA MAI SARACA TARA din Uniunea Europeana, cu persective din cele mai proaste ! Cifrele vorbesc in termeni seci ! Iata cateva dovezi imbatabile in acest sens:

– In Romania, 8,9 milioane de locuitori (adica 46% – curios de similar cu cifra de la ultimul referendum) traiesc sub limita RELATIVA a saraciei – conform recensamantului de anul trecut !  Conform definitiei Uniunii Europene, esti sarac daca ai un venit lunar de sub 60% din venitul lunar mediu national. In cazul Romaniei, asta inseamna sub 530 de lei pe luna ! Si subliniez, este o saracie RELATIVA, caci daca ne comparam  cu venitul mediu la nivel UE suntem saraci in proportie de 90% ! Pana si bulgarii ne-au depasit, in contextul in care multi romani activi s-au „scurs” spre zari mai calde. La nivelul UE, nivelul mediu al populatiei sarace este la jumatate – 23%.

– Potrivit datelor Fondului Monetar International (FMI), produsul intern brut pe locuitor, ajustat la puterea de cumparare a romanilor, va fi egal in acest an cu 40,2% din media Uniunii Europene. Spre comparatie, Bulgaria se afla la 43,9%, Polonia la 66,7%, iar Cehia la 85,7% din media UE. (DailyBusiness.ro) Si perspectiva este proasta, anii care vor urma ne vor departa de nivelul mediu european – caci de, ailalti nu vor sa stea pe loc si sa astepte cresterea noastra.

Romania, cea mai mica speranta de viata din UE. Romanii de ambe sexe traiesc, in medie, 73 de ani si cinci luni, in timp ce, la nivel european, speranta de viata atinge 82 ani. Datele arata, pe de alta parte, ca femeile au o speranta de viata mai mare, de 77 de ani, in timp ce barbatii ajung, in medie, la varsta de 70 de ani.
La nivel european, cel mai mult traiesc femeile din Spania si Franta, in medie 85 de ani, dar si barbatii din Suedia si Italia, care ating varsta de 80 de ani, arata Econtext.

Estimare privind convergenta cu media veniturilor la nivel european

– Japonezii de la Nomura Research Institute ne claseaza pe locul 12 din 180 de state in topul vulnerabilitatii la cresterea pretului alimentelor. Pe primul loc se afla Bangladesh, urmat de Maroc, Algeria, Nigeria si Liban. Vecinii nostri de la sud de Dunare, bulgarii, se afla pe locul 19. Studiul Nomura ia in calcul procentul cheltuielilor populatiei cu alimentele (49,4% – in cazul Romaniei), PIB-ul pe cap de locuitor (9300 de dolari) si importul net de alimente (1,1% din PIB) (DailyBusiness.ro).

– Media gospodariilor cu baie in interior este de 61%, fata de o medie europeana de aproximativ 95% (hotnews.ro).

– Romania este tara cu cei mai multi analfabeti din Europa de Est: 40% dintre romani citesc prost sau nu stiu sa citeasca, potrivit unui raport al Fundatiei Soros.

Averea populaţiei a scăzut cu 36% în România în perioada iulie 2011 – iunie 2012, cel mai abrupt declin din lume ca procent, unul dintre motive fiind problemele economice generate de criza din zona euro, potrivit unui raport realizat de Credit Suisse. România este urmată de Ungaria (-25%). (Gandul.info).

Deci iata care este realitatea ! Trebuie sa facem ceva ! In context, vad ca se agita steagurile USL urmate de o multime de oameni adunati pe stadioane, dar n-am auzit de politici economice care sa ne scoata din galeata ! Numai propaganda negativa („votati-ne pe noi ca ailalti au furat !” ), numai masuri populiste ! (precum ideea lui Andronescu-Abramburica – „e greu de luat bac-ul ? Sa facem altul mai usor ca sa-l ia toata lumea !”).

Sa incercam sa subliniem cateva idei care ar putea fi aplicate:

invatamantul trebuie adus la termeni pragmatici – mai putina teorie care se uita a doua zi ,  materiile trebuie sa fie cat mai aplicative, cu exemple din cotidian. Cat mai multe teste sub forma de proiect – pentru punerea elevului in situatia de a se informa, a gandi si a rezolva o problema reala.

sa mai lasam celebra „cultura generala” a romanilor in favoarea „culturii specializate” in domenii profesionale. Unde a disparut invatamantul profesional ? Sunt convins ca licee profesionale in cat mai multe domenii ar fi o masura de succes. Elevul trebuie adus in stadiul ca la 18 ani sa poata trai pe cont propriu, in baza cunostintelor deprinse in scoala !

informatizarea totala a tuturor serviciilor de stat este cheia spre efiencitizare, transparenta si eliminarea coruptiei; Sau ganditi-va cum ar fi ca toate tranzactiilor comerciale si financiare sa fie introduse direct intr-o baza de date on-line, ar mai merge cu smecherii ?

sistemul juridic trebuie reformat astfel incat  procesele sa nu mai dureze cincinale si decade;

– Statul prin organismele sale trebuie sa aiba un rol proactiv, nu doar unul de incasare de taxe si impozite (nici pe asta n-o face bine si sunt convins ca nu apasa pe acceleratie din motive electorale); Iar faptul ca stam atat de prost la absorbirea fondurilor europene este o crima !

autoritatile locale, in special Primariile – sunt  datoare sa sprijine fiecare om in parte pentru a putea produce cate ceva vandabil ! Agricultura, artizanat, mica productie industriala – toata lumea trebuie informata privind know-how, posibilitatile de finantare si asociere.

Suntem satui de gargara politica, vrem oameni de actiune, cu idei. Cei drept, perspectivele sunt sumbre, Antonescu s-ar face frate cu toti dracii din iad numai sa treaca puntea Cotroceniului iar Ponta este ca o bila de biliard fara idei proprii – doar reactionand intempestiv la evolutiile politice iar ceilalti au mai fost. De fapt si astialalti au mai fost !  Se pare ca viitorii lideri de succes vor fi DD si Becalisa scape cine poate, fratilor !

Ia sa ascultam ceva dragut ca sa ne amintim cine suntem:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s