Legenda lui Jack O’Lantern   2 comments

Saptamana aceasta ne distram de Halloween !

Daca tot ne distram – sa o facem in cunostinta de cauza, nu ca niste zombii 🙂 ! Asa ca am facut o cercetare pe net in descoperirea radacinilor acestui obicei, va ofer si voua sinteza:

Termenul de Halloween este prescurtarea de la All-Hallow-Eve(ning), adica ajunul Zilei tuturor sfinţilor. La origine, este o sarbatoare ancestrala celta (Irlanda, Marea Britanie), precrestina, menţionata pentru prima oara in jurul anului 800 i.e.n si care marca graniţa dintre vara si iarna – singurele anotimpuri din calendarul celt.

Istoricul Nicholas Rogers, care a cercetat originile Halloweenului, noteaza ca in timp ce „unii folcloristi i-au detectat originile in sarbatoarea romana a Pomonei – zeita fructelor si semintelor- sau in festivalul mortilor denumit Parentalia, sarbatoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samhain, scris initial Samuin”. Acest nume provine din irlandeza veche si inseamna „sfarsitul verii”

Este cunoscut ca pentru celti Anul Nou începea la 1 noiembrie. Ei credeau ca acesta era momentul cand legile spaţiului si timpului sunt suspendate,  in aceasta noapte de trecere spiritele celor decedati si alte spirite malefice pot sa interactioneze cu cei vii.
Celor vii nu prea le surade aceasta experienta si atunci se baricadeaza, sting luminile si focul din vatra, astfel incat casele lor sa fie cat mai neospitaliere spiritelor sosite de pe lumea cealalta – lasand aprinse numai sperietoarele-felinar. Daca totusi acestea le bat la usa, trebuie imbunate cu bomboane si prajiturele, altfel sunt amenintati cu anumite neplaceri.

Una din preocuparile prozelite ale liderilor bisericii catolice a fost aceea de a eradica vechile sarbatori „pagane”, si vorba aceea – cand nu poti sa-i invingi, atrage-i pe partea ta ! Astfel, papii Grigore al III-lea si Grigore al IV-lea au mutat sarbatoare crestina Ziua tuturor sfinţilor din data de 13 mai în data de 1 noiembrie. Dar vechile obiceiuri mor greu si desi Biserica a renegat simbolurile infioratoare, acestea au ramas ca o sarbatoare numita All Hallows Eve. Ulterior, imigranţii irlandezi si scoţieni au raspandit in secolul al XIX-lea in America de Nord anumite versiuni ale acestei tradiţii, cea mai importantă fiind legenda dovleacului-felinar.

Acesta este Jack O’Lantern !

Dar sa auzim si simpatica legenda irlandeza a lui Jack O’Lantern, cea care sta in spatele dovleacului-sperietoare:

Jack era un irlandez sadea: zgarcit, betiv si trisor ! Intr-o seara petrecuta ca de obicei in carciuma, insusi Diavolul a venit sa-i tina companie, vazand in el un musteriu sigur pentru regatul lui subpamantean. Diavolul l-a tras de limba pe Jack ca sa-si marturiseasca pacatele, timp in care au tot baut spirtoase dintre cele mai tari. Dar a venit si vremea inchiderii iar Jack si Diavolul nu puteau sa plece fara sa plateasca – asa ca Jack l-a convins pe acesta sa se transforme intr-o moneda de aur ca sa plateasca carciumarului.

Numai ca aceasta era de fapt o pacaleala, Jack a pus moneda de aur in buzunarul in care avea si o moneda de argint – iar Diavolul nu s-a mai putut preschimba la loc ! Dupa multe staruinte, Jack l-a eliberat pe Diavol, dupa ce acesta a facut promisiunea ca nu-l va mai deranja timp de un an.

La expirarea acestui termen, Diavolul a sosit punctual si potrivit obiceiului l-a intrebat pe Jack care-i este ultima dorinta. Acesta i-a raspuns ca ar dori un mar dintr-un pom inalt care-i crestea in curtea casei. Indatoritor, Diavolul s-a urcat in pom, dar a fost din nou pacalit – caci Jack a incrustat numaidecat cateva cruci pe scoarta copacului si Diavolul n-a mai putut cobora !

Dupa indelungate negocieri, Diavolul i-a promis lui Jack ca de data asta va sta departe de el pe veci. Dar nu dupa mult timp, Jack a sfarsit mort de beat intr-un sant si a ajuns la judecata divina.
Sfantul Petru nici n-a vrut sa auda de o asemenea pacatos catastrofal si i-a trantit usa Raiului in nas.  Atunci Jack a incercat sa se refugieze la prietenul lui din Iad, dar nici acesta nu l-a primit – conform nesabuitei intelegeri nu demult parafate.

Vazand asa, Jack l-a rugat pe Diavol sa-i arunce macar o scanteie, ca sa-i lumineze calea intunecoasa dintre cele doua lumi, iar Diavolului i s-a facut mila de soarta lui ingrata si i-a aruncat un carbune aprins din focul de sub stiutul cazan (fix ala cu care sunt amenintati copiii nostri incepand cu clasa zero). Jack l-a pus intr-un nap scobit in mod hatru ca sa sperie spiritele care bantuiau acel tinut intunecat. De atunci, Jack O’Lantern rataceste intruna, ispasindu-si pacatele la granita dintre lumi.

Tarul si Patriarhul – lucrand cot la cot impotriva blestematiilor occidentale

La sosirea in America, imigrantii irlandezi au descoperit ca dovlecii sunt mai adecvati ca lanterne inspaimantatoare, asa ca de Halloween intreg continentul nord-american aseaza dovleci sculptati in ferestre pentru alungarea spiritelor rele. Dar acestea nu se lasa si, personalizate de copii costumati infiorator, bat la usi si rostesc celebra intrebare-amenintare „- Trick or Treat ?” Pentru a evita cine stie ce sperieturi neplacute, gazdele ofera dulciuri copiilor si toata lumea ramane multumita ! Desigur, sperieturile nu sunt excluse, dupa cum vedem si intr-o tona de filme dedicate.

Pe calea mass-media, sarbatoarea s-a raspandit si in tarile europene, inclusiv in Romania (din ce in ce mai des am vazut trupe de copii colindand intocmai ca-n SUA – nimic nu poate rivaliza cu puterea mass-media). Biserica Ortodoxa Romana priveste cu nemultumire invazia spiritului american si a mai bombanit pe la colturi, dar n-a avut tupeul Bisericii Ruse, care a interzis aceasta serbare incepand din 2003 – prin intermediul Ministerului Educatiei. Cica, aceste obiceiuri „afecteaza sanatatea morala si intelectuala a elevilor” !

Pai bine mai fariseilor, daca o sarbatoare vesela este „nesanatoasa”, atunci adorarea si pupatul cadavrelor numite „moaste”, cum este ??? Si cine a inventat creaturile infernale numite „draci”, cine picteaza bisericile cu detalii ale chinurilor Iadului, etc. etc. ?

Reclame

2 responses to “Legenda lui Jack O’Lantern

Subscribe to comments with RSS.

  1. Diavolului i s-a facut mila de soarta lui ingrata si i-a aruncat un carbune aprins din focul de sub stiutul cazan

    Se pare ca tot dracul e mai de comitet decat Dumnezeu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s