Scurta istorie naturala a Pamantului   4 comments

Daca tot admirasem fosilele din Politehnica si Auchan, haideti sa facem un scurt rezumat al istoriei naturale a Pamantului – pot fi subliniate cateva aspecte:

Dinamica concentratiei de gaze atmosferice sub influenta aparitiei Vietii

– Terra a luat nastere acum 4,57 miliarde de ani in discul de acretie al Soarelui, prin concentrare si atractie a altor corpuri mai mici. O vreme a fost un bulgare de materie incandescenta, ciocnirile cu  alte corpuri fiind foarte frecvente. In urma unei ciocniri violente a Pamantului cu un corp de masa lui Marte a luat nastere si Luna4,53 miliarde de ani in urma !

– Apoi bombardamentul meteoritic a inceput sa slabeasca si crusta terestra a inceput sa se raceasca lent la suprafata – asta se intampla in urma cu 4 miliarde de ani. Asa s-au format placile tectonice a caror miscare a generat (si genereaza inca) incretituri ale scoartei (munti, vulcani, etc). Cele mai vechi roci descoperite pana in prezent (Australia, India) au ceva mai mult de 4 miliarde de ani vechime.

–  A urmat (4-3,8 miliarde de ani) un bombardament masiv cu comete inghetate (venite de acolo de unde vin si astazi – Norul Oorth aflat la periferia Sistemului Solar), proces care sta la originea oceanelor de pe Pamant (astazi 70,8 % fiind acoperit de apa). Aceasta perioada este „imortalizata” si de craterele de pe Luna, care din pacate nu a putut retine decat foarte putina apa inghetata in subsolul de la poli, cea sub forma gazoasa pierzandu-se in spatiu din cauza gravitatiei prea mici !

– Apa, gazele atmosferice protectoare, caldura interna si chiar influenta stabilizatoare a Lunii, creeaza pe Terra conditiile propice aparitiei primei celule vii – ca forma de organizare complexa a materiei, acum 3,7 miliarde de ani (si am mai scris despre cum s-a produs „miracolul” – de fapt o simpla consecinta a legilor fizico-chimice). In aceasta perioada atmosfera era lipsita de oxigen (bogata in metan si bioxid de carbon) – asta este una din chestiile care scapa marelui public ! Viata in forma incipienta (si mare parte din urmasii ei) NU avea/are nevoie de oxigen, acesta fiind chiar periculos din cauza potentialului electrochimic ridicat. NOI animalele, am speculat aparitia acestui „deseu” al fotosintezei– si traim „pe spinarea” formelor de viata primare – bacterii, alge si ulterior plante ! Aceasta este o dovada decisiva in sensul ca VIATA este un fenomen extrem de adaptiv si va aparea „de la sine” oriunde chimia si fizica lasa o portita !

– In continuare, primele forme de viata au o evolutie FOARTE LENTA ! Mai mult de un miliard de ani acestea au ramas in forma UNICELULARA, aparitia formelor de viata pluricelulare in urma cu 1,5 miliarde de ani constituind o adevarata revolutie ! Dar din acest punct, nimic nu a putut sta in calea Vietii – desi au existat episoade de extinctie in masa din cauze cosmice sau geologice ! Stromatolitele – urmele unor colonii de bacterii, reprezinta cele mai vechi probe de viata fosila descoperite (3,5 miliarde de ani !).

– Cam in urma cu 2 miliarde de ani, atmosfera si apa oceanelor devine bogata in oxigen datorita fotosintezei algelor, dand semnalul aparitiei in oceane a fiintelor consumatoare de oxigen – intai nevertebrate marine (750 de milioane de ani in urma), apoi vertebrate acvatice, apoi unele din cele acvatice cuceresc uscatul si devin vertebrate terestre. Este cunoscuta explozia vietii din Cambrian, pe fondul conditiilor climaterice propice.

Cronologia evenimentelor geologice si biologice (wiki)

– Din  Cambrian (500 de milioane de ani in urma) primim vesti ale exploziei speciilor marine: corali, trilobiti, amoniti, brahiopode (scoici), belemniti, apoi pesti, etc. Cazute pe fundul marilor si calcifiate, acestea fosile sunt foarte comune – cum este si cazul celor din marmura de la statia de metrou Politehnica si de la Auchan Militari.

– Ultimul supercontinent, Pangeea, se formeaza in urma cu 300 de milioane de ani si apoi incepe sa se faramiteze lent prin procesul numit „deriva continentelor”. Acum apar si stramosii mamiferelor, putin mai inainte ca dinozaurii !

Dinozaurii au aparut in urma cu 230 milioane de ani, la sfarsitul Triasicului, din stramosi acvatici – pesti. Dinozaurii au disparut la sfarsitul Cretacicului, in urma cu 65 de milioane de ani, se pare ca din cauza neadaptarii la schimbarile climaterice produse de impactul cu un meteorit de 10 km in diametru (Golful Mexic). Cateva mentiuni pe subiect:

 1. Termenul popular de „dinozaur” nu e stiintific corect, pentru ca desemneaza de-a valma toate reptilele preistorice terestre, zburatoare si acvatice – numai unele facand parte din spita dinozaurilor (subclasa Diapsida);
 2. Nici vorba de oameni preistorici alergati de dinozauri – cum mai vezi in filmele proaste, pe vremea aceea mamiferele erau la stadiul unor soricei !
 3. Reptilele moderne sunt rude cu dinozaurii (adica au avut un departat stramos comun), dar nu e corect sa spunem ca provin din dinozauri, pentru ca au trait in paralel cu acestia pana la disparitia acestora!
 4. Nu toti dinozaurii au disparut – urmasii lor sunt si astazi printre noi: pasarile !

– In fine, in Tertiar si Cuternar este perioada diversificarii mamiferelor si inceperii drumului sinuos catre hominide. Cercetarile din ultimii ani au demonstrat ca si evolutia hominidelor a avut acelasi caracter framantat ca si al altor specii de animale – au existat mai multe specii hominide inrudite dezvoltandu-se in paralel in mai multe areale, dar fie au evoluat spre extinctie, fie au fost asimilate si inlocuite de stramosul nostru Homo sapiens, asa cum a fost cazul cu omul de Cro-Magnon, disparut in urma cu 30.000 de ani in urma, dar din al carui ADN mostenim cam 3%  ! De remarcat ca la scara geologica omul are o istorie foarte recenta – numai vreo 4 milioane de ani de la australopiteci si pana la noi !

Ca si concluzie, privind indelungatul proces la Vietii, trebuie sa remarcam ca a fost nevoie de miliarde de ani ca sa se ajunga pana la complexul intelect uman ! Va imaginati ce inseamna miliarde de ani de incercari si selectie ? Ganditi-va ca insusi Universul are o varsta de numai 13-14 miliarde de ani, iar Viata are 4 miliarde de ani  ! Pai n-a fost deloc un proces simplu, ci mai curand greoi, dar care a avut timpul si conditiile propice la dispozitie.

Reclame

4 responses to “Scurta istorie naturala a Pamantului

Subscribe to comments with RSS.

 1. Multumesc pentru acest bun post.

 2. Scurt si cuprinzator. Folositor pentru cineva la scoala…
  Insa toate ipotezele astea sunt lucruri stiute si arhistiute, predate, invatate si asimilate timp de generatii intregi.
  In ultima perioada se nasc tot felul de teorii noi, toate legate de lucrui marunte, de originea lor, de modul in care s-au dezvoltat…iar lucrurile importante, cum ar fi istoria sistemului solar sau a planetei pe care traim au ramas cu istoriile lor „descoperite” acum zeci de ani sau chiar mai mult.
  Sunt foarte multe neconcordante in cele de mia sus, in principiu in istoria pusa cap la cap de oamenii de stiinta in legatura cu originile planetei, a oceanelor… Ar trebui sa ne aplecam din nou asupra acestor lucruri, avand la dispozitie instrumente muuult superioare celor detinute de La Place, de exemplu…dar totusi luam ceea ce s-a emis ca ipoteza acum 100 de ani ca fiind universal valabil azi, si de asta ne da cu virgula in multe alte lucruri studiate in prezent.

  • Buna Stea si scuze de intarziere!

   In primul rand, trebuie sa remarc ca materialul este dedicat celor care inca NU stiu, este la nivel de baza – nu cuprinde „fineturi”. Si totusi, in mare, acestea sunt ipotezele curente, cele sustinute de actualul nivel al stiintei.Trebuie sa mentionam ca stiinta/metoda stiintifica face acest lucru – verifica daca ipotezele anterioare confirma observatiile curente, si le corecteaza pe cele dovedite gresite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s