De ce NU exista un „Creator” al Universului ?   Leave a comment

Intai de toate, cum ii sta bine unui om rational, as vrea sa nuantez afirmatia din titlu in felul urmator:

– Filozofic privind, nu se stie si nici nu se va sti vreodata 100% daca exista sau nu undeva un Creator Absolut, pentru ca acesta pur si simplu ar putea sa iasa – la propriu – din sfera cunoasterii umane (afirmatie pe care se bazeaza unii agnostici – nu cred in Dumnezeul biblic ci intr-un Dumnezeu care iese din sfera cunoasterii – dar in ultima instanta raman cu credinta fara demonstratii). Si asta pentru ca nu putem sti cu certitudine daca acest Univers este singurul, daca nu cumva face parte dintr-un „roi” de Universuri, care la randul lor fac parte din ceva si mai mare, etc, etc.

– In schimb putem afirma cu tarie ca datele pe care le avem in acest moment ofera Genezei Universului o explicatie mult mai simpla decat aceea a unui sofisticat Dumnezeu antropomorf sau spiritual, cu atat mai mult cu cat si pentru acesta s-ar cere un Creator, etc. Nu mai vorbesc ca ar trebui sa ne detasam radical de insasi sursa ideii Dumnezeului iudeo-crestin – Vechiul Testament, care descrie de fapt Facerea Lumii asa limitata cum o cunosteau anticii si nu a Universului asa cum il cunoastem astazi. In Biblie nu scrie nimic despre aparitia stelelor, despre gauri negre, despre Big-Bang, etc – elemente cat se poate de obiective, adaugate cunoasterii in epoca moderna.

Si acum, DEMONSTRATIA:

In nenumarate discutii religioase pro si contra, revine foarte des un argument folosit gresit – principiul cauzalitatii: orice fenomen trebuie sa aiba o cauza plasata intr-un moment temporal anterior – nu-i asa ? „-Si atunci,” jubileaza credinciosii, „cine sau ce a produs Big-Bangul ?” „-Si ce a fost inaintea lui ? Ce este dincolo de Univers ?

Ei bine, aceste intrebari sunt puerile si gresite stiintific ! Si va rog, nu cumva sa adaugati si intrebarea aia si mai ridicola: „– Ce sens are aceasta creatie, pentru ca trebuie sa aiba musai un sens !” Numai in mintea omului actiunile umane trebuie sa aiba un sens (extrapolat antropomorf si la nivelul Dumnezeului), in realitate, fenomenele din Univers sunt guvernate de legitati si nu de „ratiuni” – de pilda stelele se nasc si mor sub influenta gravitatiei nu pentru ca asa vrea cineva, obiectele cu masa cad „in jos” pentru gravitatia este o forta atractiva si nu repulsiva, etc.

Revin: de ce nu este corect principiul cauzalitatii ca si argumentatie pentru Geneza Universului ? Pentru ca in ecuatia lui intervine un element care nu este absolut, ci relativ, asa cum a demonstrat Einstein acum 100 de ani: TIMPUL ! Timpul (in asociere indisolubila cu spatiul- tot de la genialul Einstein citire) are viteze de curgere influentate de gravitatie  – inclusiv pana la ZERO ! Si atunci, la timp ZERO, mai poate fi vorba de cauzalitate ? NU !

S-a demonstrat asta in practica sau batranul Einstein ne amagea ? S-a demonstrat de nenumarate ori, de pilda stiati ca daca locuiti la etajele superioare o sa traiti mai putin decat cei care locuiesc la parter 🙂  ? Asta din cauza ca la parter suntem mai aproape de centrul de masa al Pamantului si gravitatia este mai mare iar timpul curge mai incet in comparatie cu cei de la etaj ! Dar nu va faceti griji, diferenta nu inseamna nici cat ai clipi din ochi !

Curbura spatiului-timp intr-o gaura neagra

Dar in Univers exista un experiment natural mult mai elocvent referitor la Geneza Universului – gaurile negre ! Simplificat vorbind, gaurile negre sunt stele cu masa mare care si-au consumat combustibilul natural (hidrogenul) si au suferit o implozie gravitationala. Acest fenomen este foarte contraintuitiv, motiv pentru care a reiesit mai intai din calcule (John Michell si Pierre-Simon Laplace in secolul XVIII !), mult mai tarziu au fost identificate observational. Gaurile negre au o gravitatie atat de mare incat curbeaza spatiul-timp – practic dincolo de o zona numita „orizontul evenimentelortimpul se opreste ! Altfel spus, gaurile negre sunt inconjurate de o membrana unidirectionala privind cauzalitatea – aceasta nu poate avea decat un singur sens, din afara spre inauntru, caci nimic nu mai iese !

Acum, sa dezvoltam paralela dintre Univers si o Gaura negra:

gaurile negre sunt generate de una din cele 4 forte ale Universului – Gravitatia, in fapt cea mai slaba dintre toate. Efectul ei compacteaza imens o cantitate limitata de materie disponibila in steaua din care a provenit si din materia atrasa dimprejur. Cu cat mai multa materie atrasa, cu atat mai mare atractie gravitationala, cu atat mai mare compactarea – timpul fiind inghetat prin prisma unui observator exterior !

– dar cum ar fi ca o Gaura neagra sa compacteze intreaga masa din Univers ? Pana la ce dimensiuni absurde s-ar reduce Universul insusi ? Volumul va tinde spre zero si masa spre infinit ! Dar mai mult, in conditiile in care cele 4 forte s-ar reunifica intr-o superforta covarsitoare, asa cum a fost la inceputuri ? Nu va „miroase” asta a BIG-BANG, atunci cand toata masa Universului era concentrata la dimensiuni subatomice ?

– iar daca vorbim de un Univers de dimensiuni subatomice, trebuie sa-i aplicam legile mecanicii cuantice ! Aici nimic nu este intuitiv, de pilda particulele subatomice apar si dispar fara vreo cauza aparenta iar echilibrele au baze statistice. Exact acesta este efectul care ne permite sa afirmam ca UNIVERSUL A APARUT DIN „NIMIC”, dintr-o fluctuatie cuantica, iar TIMPUL SI SPATIUL (asa cum le percepem noi) AU FOST INITIATE LA MOMENTUL BIG-BANG !

De aceea sunt absurde intrebarile „– Ce a fost inainte de Big-Bang ?” si „– Ce este dincolo de acest Univers ?” – pentru ca atat Timpul cat si Spatiul au fost initiate in acel moment, nu au existat „inainte” si „in afara” ! Asa cum nu are sens ipoteza unui Creator in afara spatiului si timpului – un Creator care n-avea spatiu pe care sa-l ocupe si timp in care sa „creeze” !

Desigur, ramane de explicat care este originea energiei initiale – provine din ciocnirea a doua „brane” cum zice Teoria M sau este una din etapele unui Univers Oscilant cu cicluri intre Big-Bang si Big-Crunch. Om trai si om vedea, cohorte de fizicieni se straduiesc sa raspunda !

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s