10 motive pentru care Omul este religios   Leave a comment

Ca si multi dintre voi, in copilarie am fost fanul literaturii si cinema-ului  SF (de fapt am si ramas, numai ca pretentiile au crescut). Un lucru m-a frapat la un moment dat, chiar si in proiectiile unui viitor super-tehnologizat, religia continua sa fie o prezenta in mintea urmasilor nostri. Si implinirea unei asemenea predictii mi se pare o ipoteza destul de realista  – cel putin atata timp cat Omul va ramane muritor,  cu constiinta prizoniera intr-un trup din carne si oase.

Haideti sa analizam principalele cauze ale „religiozitatii” oamenilor:

1. Principala cauza este scrisa in ADN-ul nostru: frica de moarte izvorata din autoprezervare. Acest principiu vine inca de la inceputuri, din definitia Vietii ! Autoprezervarea, alaturi de autodezvoltare si autoreproducere, este unul din cele 3 principii definitorii ale fenomenului numit Viata !

La organismele inferioare, autoprezervarea actioneaza automat, prin ceea ce numim instincte, iar la organismele superioare nerespectarea „legilor” conduce la durere – si toti ne ferim de durere. La Om, asupra instinctelor (prezente si ele) interfereaza constiinta, dar si ea actioneaza, de obicei, in acelasi sens, si anume in directia temerii constiente de moarte, de disparitie.

Exact acesta este instinctul pe care-l speculeaza toate religiile – pentru ca absolut TOATE promit o urmare a vietii pamantesti, o trancendenta. Aceasta este principala pacaleala, „zaharelul” cu care sunt amagiti oamenii pentru a fi dresati la un anumit comportament social si de grup.

2. Conexata la problema disparitiei, este si problema „ratiunii”/sensului existentei/vietii umane, vazuta dintr-un unghi gresit. Spre deosebire de toate rudele noastre inferioare biologic care ruleaza un program automat, Omul are un intelect dezvoltat care are ragazul si capacitatea sa-si depaseasca conditia si sa-si puna intrebari cu iz filozofic, gen „-Cine sunt eu, unde ma duc, care este scopul meu”, etc. Acest scop ar fi evident daca ne-am privi rubedeniile biologice – care au 3 scopuri – scopurile Vietii mentionate si la punctul 1: „Sa supravietuiesc, sa ma dezvolt si sa ma inmultesc !”. Cat ? Cat se poate de mult !

Ei, dar de ce sa fie simplu cand poate fi complicat – intai o sa vina cineva intunecat cu o coasa, apoi o sa stau la rand la Judecata de Apoi, apoi o sa traiesc vesnic si fara griji printre norisori ! Pai nu e caraghios ?

Ce este si mai caraghios, este ca acest promis destin nu rezolva problema ! Deci care este totusi scopul meu ? Sa duc o viata de mizerie ca sa pot apoi sa ma plictisesc vesnic in Rai ? Solutia naturala este mult mai buna: ne asteapta marea liniste a neantului, intoarcerea la praful de stele din care am provenit – fara durere, fara placere dar si fara plictiseala perpetua !

3. Si a treia cauza vine din ancestral, as numi-o „principiu economic”. Tot o consecinta a autoprezervarii ne face sa actionam totdeauna pe principii economice ! De pilda, leul nu alearga decat dupa prazile convenabile, care merita in balanta caloriilor cheltuite/consumate ! La fel si noi oamenii, cumpanim permanent fiecare actiune intrebandu-ne „-Merita sau nu ?”

Ei bine, una din cauzele succesului religiei este acela ca „prestatia” (cel putin cea finala, urcarea la cer) este in mare masura gratuita ! De pilda, este stiut ca una din cauzele succesului „sectei crestine” fata de Biserica Iudaica de acum 2000 de ani a fost promovarea gratuitatii aderarii la o credinta orientata catre cei multi si saraci si care nu cerea ofrande si taxe ca cei din Templu ! Si nici nu avea defel vreun templu, iar profetul Isus actiona itinerant la sediul clientului, presta minuni in mod gratuit si boteza cu apa chioara de rau ! Ma rog, urmasii lui au corectat drastic aceste „binefaceri” , doar unele prestatii au ramas gratuite, de pilda inchinatul si puparea moastelor a ramas  la liber – si ati vazut ce succes nebun are ! Pentru ca atunci cand vine popa sau slugile sale sa-ti ceara bani pe la usa pentru „hram” sau pentru Boboteaza – omul huleste, dar primeste cu mare entuziasm tot ce e gratis, inclusiv promisiunile si sperantele !

Dovada ca multi „credinciosi” gandesc asa, este si o celebru de ridicola replica teista atribuita lui Blaise Pascal: „-Daca Dumnezeu nu exista, nu pierzi nimic crezand in El, dar daca El exista si nu crezi, atunci ai pierdut totul.” Adica e ca la piata – crede nu pentru ca este adevarat, ci pentru ca e mai rentabil asa, pentru a minimaliza riscurile de a te trezi pe lumea ailalta cu portile Raiului trantite in nas ! 🙂

4. O alta cauza a aderentei la o Biserica este principiul mimetismului social. Mai pe romaneste, ne luam unii dupa altii ! Cu atat mai mult cu cat modelul reprezinta o autoritate (profesor, parinte, etc) !  Si acest principiu este tot o „gaselnita” biologica, se pare ca evolutia a considerat ca avem mai mare succes daca ne organizam social (ca si alte societatii colective de mare succes – albinele, furnicile, etc). In consecinta, avem tendinte mimetice, tocmai pentru a putea actiona solidar in directia atingerii unor scopuri inaccesibile individului, dar acest comportament conduce si la capcane – vezi numeroase cazuri istorice de prigoana religioasa, ideologica, nationalista, etc.

Exista experimente psihologice celebre care demonstreaza tendinta irationala a omului de a accepta autoritatea si cameleonismul social, nu mai zic de numeroase alte slabiciuni psihologice (o sa dezvolt ideea asta in alt post):

Obedienta fata de autoritate: Experimentul Milgram, in care inchipuiti „judecatori” sustinuti de autoritatea superioara a conducatorului studiului, aplicau fara scrupule socuri electrice mortale (simulate de catre falsul „subiect”) fara discernamant !

Conformismul fata de grup: Experimentul Asch care dovedeste ca 75% din oameni pot fi convinsi de o idee falsa sustinuta de grupul din care fac parte, chiar daca individual o recunoscusera ca fiind gresita !

5. O alta cauza este si inclinatia de a adera la o solutie predefinita oferita „de-a gata” – si un Program. Omul este nevoit sa ia numeroase decizii in cursul vietii ca sa faca fata incertitudinilor rasarite in drum, dar majoritatea se feresc sa o faca, pentru ca deciziile consuma foarte multe resurse mentale si sunt stresante. Cum subliniam ca fiintele umane actioneaza economic, prefera sa adere la o solutie predefinita in loc sa conceapa una in mod individual, precum si la un pretins program care sa-i puna la adapost de neprevazut. Si cum problema transcendentei este una foarte complicata si necesita pregatire intelectuala solida pentru solutionare – nu este de mirare ca sunt atatia indivizi care prefera sa adere la solutia teologica, cu atat mai mult cu cat ea vine de la pseudo-autoritati si cu pretentii divine.

6. Intr-o discutie pe blogul lui godless1859, Alex imi aminteste de inca o „ratiune” care-i mobilizeaza pe credinciosi – speranta desarta intr-o echitate refuzata de cotidian, dar promisa post-mortem ! In mod ridicol si fariseu, suntem indemnati sa strangem din dinti, sa ne supunem si sa acceptam nedreptatile vietii, pentru ca – vezi-doamne – rasplata (pentru cei buni) si pedeapsa (pentru cei rai) va veni cu siguranta pe lumea cealalta ! Neputinciosi si tematori in a-si cere drepturile, credinciosii se amagesc cu iluzia unei justitii divine ! Caci „cei de pe urma vor fi cei dintai”, nu ?

7. O alta cauza ridicola, specifica celor fara cultura stiintifica si formatie logica este interpretarea gresita a unor imprejurari, socotite automat ca miraculoase – si care trebuie sa fie, bineinteles, meritul Dumnezeului local, chiar daca „minunea” se intampla intr-un templu budist ! Prin texele prozelite auzim des legende de tipul asta – „nu eram credincios, dar am fost salvat de providenta si m-am convins de puterea divina, etc, etc „. Nu stiu daca astfel de persoane erau „inainte” fatis credincioase – dar credule erau sigur ! Sunt persoane ignorante privind legile naturale si care atribuie divinitatii orice fenomen care le depaseste puterea de intelegere – asa cum faceau si stramosii lor acum 5.000 de ani !

8. Numeroase experimente psihologice arata ca intelectul omului se formeaza devreme, in copilaria „mica”. In aceasta perioada, se manifesta (uneori chiar excesiv) grija parinteasca , iar copilul o simte acut (asa cum simte dezastruos si lipsa ei). Se pare ca trezirea la realitate privind aceasta protectie perceputa ca atotputernica in copilarie, lasa la maturitate loc liber unei inchipuite protectii divine, a unui „tata” atotputernic si protector.

9. Unul din importantele motive pentru care diversele religii dainuiesc sau chiar isi maresc „turma” (mare adevar, credinciosii chiar reactioneaza ca o turma) este complicitatea Statului. Nu poate fi negat ca religia impune convenabil si un set de valori – si mare parte coincid cu cele laice – dar mai ales impune un mecanism de (auto)control care inhiba anumite apucaturi asociale, „turma” devenind mai ascultatoare, prin antrenarea unui fel de reflex conditionat.

In aceste conditii, biserica a fost si este mana in mana cu conducatorii Statului (atunci cand nu erau chiar prelatii conducatorii Statului), iar interesul acestora era acela de a mentine „status-quo”-ul, tensiunile sociale trebuiau inabusite ! Pai de aia si astazi auzim in biserica „-Sa ne rugam pentru conducatorii nostriiiii !”

10. In fine (desigur, fara sa epuizez subiectul), nu este de neglijat influenta Bisericii ca super-organizatie cu influente trans-statale si cu practici obscure – avand ca unic rezultat mai multa putere si influenta. De la primul vraci de trib care avea un tratament preferential in cadrul grupului pe seama ipoteticelor lui „superputeri”, pana la sectele secolului 21 – TOATE aceste organizatii sunt construite pe principii cat se poate de lumesti, adica „supune-te si munceste pentru mine pe lumea asta ca te-or rasplati zeii mei pe lumea de apoi „,  cu varianta iluzoriilor prestatii salvatoare gratuite gen pupat moaste, spirale de integrare in absolut, etc, etc.

Privind crestinismul – aceasta NU este religia lui Isus (acceptand ideea indoielnica a unui astfel de personaj istoric) – cel care nu cerea taxe, nu avea biserica, boteza gratis cu apa chioara, n-avea nicio avere, etc – ESTE RELIGIA UNOR PROFITORI POSTUMI– care si-au facut temple fastuoase, cer taxe si acumuleaza averi colosale ! Este limpede ca aceasta clica de farisei, dincolo de orice banuiala de preocupari divine,  urmeaza cele mai jalnice porniri umane – acelea de a a-ti asigura propria bunastare, in dispretul fraierilor carora le promiti rasplata post-mortem.

Si ca am zis de crestinism, ce sa mai zicem de islamism – care reflecta intunecatul Ev Mediu, urmaresc sa intoarca civilizatia cu 1000 de ani in urma ! In ciuda prozelitismului agresiv, in cele din urma n-o sa le iasa socoteala, tehnologia le va sabota eforturile retrograde.

Concluzionand, se vede limpede ca oamenii sunt supusi greselii :), nu e de mirare ca sunt atatia religiosi ! E chiar curios si bun de studiu de caz modul in care a evoluat societatea in tari cu procente mari de atei declarati, cum sunt Japonia (31%), Republica Ceha (30%), Franta (29%), Coreea de Sud (15%), Germania (15%), Olanda (14%), Austria, Islanda, Australia şi Irlanda (10%) – dupa cum se vede sunt si tarile cu cele mai inalte niveluri de trai, caci credinta merge mana in mana cu saracia – conform principiului economic expus la punctul 2. In mod cert, educatia stiintifica erodeaza din ce in ce mai mult fundatiile religiei – un sondaj Gallup din 2012 indica o scadere de 9% a procentului de persoane care se declara religioase, in comparatie cu anul 2005.

Fiecare este liber sa creada in ce vrea, dar dreptul lor aduce atingere dreptului nostru atunci cand Biserica practica un prozelitism agresiv – asa cum se intampla si in Romania, tara care isi plateste prelatii, ii stimuleaza prin neplata impozitelor si indoctrineaza copiii prin cvasi-obligativitatea religiei in scoala ! Se aude dl. (Co)Pilotu’ ?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s