Boris Strugatki s-a dus dupa fratele Arkadi   Leave a comment

Ieri 19 noiembrie, s-a stins din viata si cel de-al doilea frate Strugatki, mutandu-se definitiv in Universul postum al literaturii SF, intregind celebrul cuplu A&B al literaturii SF ruse.

Celebrii frati Strugatki

De neuitat pentru mine este impresia primului contact cu opera lor – vorbesc de „Picnic la marginea drumului”  publicat in fragment in Almanahul Anticipatia tocmai in 1985 – imi amintesc ca Bunica mea draga imi „facea rost” subversiv de pretioasele Almanahuri SF pe care le asteptam an de an cu sufletul la gura !

Cred ca toata lumea a vazut celebrul film a lui Tarkovsky – Calauza/Stalker, (interzis de cenzura sovietica, imitata imediat si de cea romaneasca), scenariu avand la baza „Picnic la marginea drumului” (apropo: in comparatie cu nuvela, filmul mi-a parut confuz). Puteti vedea (inca) online acest film AICI  sau AICI !

Romanele si nuvelele fratilor A&B atrageau tocmai prin SF-ul subtil si plauzibil impletit firesc cu destinul unor personaje foarte credibile, oameni obisnuiti pusi in situatii neobisnuite, cu reflectii pshihologice, sociale si religioase si cu sageti ironice spre coruptia specifica „societatii socialiste multilateral dezvoltate”.

Haideti sa le onoram memoria cu cateva date biografice si bibliografice:

Arkadi Natanovici Strugaţki s-a nascut in 1925 , in Batumi, Georgia. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial,  a lucrat ca inginer la construcţia fortificaţiilor şi mai apoi într-o fabrică de grenade. Supravieţuieşte asediului german al oraşului Leningrad şi termină Institutul Militar de Limbi Străine în 1949, devenind traducător de engleză şi japoneză. Din 1955 începe să scrie sistematic şi să traducă.

A debutat în 1956 cu un volum de proză scris împreună cu L.S. Petrov. Marea majoritate a scrierilor sale este realizată după această perioadă, în colaborare cu fratele său. (sursa: editura Paralela 45). Se stinge in octombrie 1991.

Boris Natanovici Strugaţki s-a nascut in 1933 la Leningrad (Sankt Petersburg), a facut studii de matematica si a lucrat ca astronom la observatorul astronomic din Pulkovo – inainte de a scrie opere science-fiction cu fratele sau, notează Hotnews.ro.

Fraţii Strugaţki au publicat în total aproximativ 25 de romane, povestiri, scenarii (printre cele mai celebre fiind scenariul filmului Călăuza, regizat de Andrei Tarkovski), piese de teatru, eseuri, au condus cluburi de literatură SF şi periodice de acelaşi profil.

Au fost distinşi cu numeroase premii: Premiul pentru cea mai bună carte a anului publicată în engleză, pentru Picnic la marginea drumului (1977), Premiul Jules Verne acordat de Congresul Scandinav asupra Literaturii SF (1979), Premiul pentru Cea mai bună carte publicată în 1996 acordat de Clubul iubitorilor de SF ALKOR, Omsk, pentru Valurile liniştesc vântul (1988). În 1990 au primit Premiul de simpatie al cititorilor acordat de Organizaţia Scriitorilor din Sankt Petersburg. Tot în 1990 au fost distinşi şi cu Premiul Aelita, Marele Inel pentru romanul Melcul pe pârtie.

Gasiti relativ usor traducerile cartilor A&B in portalurile on-line, mai nou am vazut ca si Emag s-a apucat de afacerea asta, la ei am vazut Orasul Damnat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s