Biblia aproximativa   Leave a comment

Zilele astea m-a amuzat foarte tare IPS Papa Benedict al XVI-lea, care intr-un acces de sinceritate a recunoscut ca unele pasaje cheie din Biblie nu sunt chiar corecte, de pilda Isus era mai batran decat se credea (deci adio mitului cu „varsta critica” de 33 ani), nu s-a nascut in Betleem ci mai degraba in Nazaret, Maria nu era inconjurata de dobitoace ci numai de rubedenii, nu i-a cantat nimeni colinde caci ingerii nu stiau sa cante ci numai sa vorbeasca, etc, etc. Cica e vina unui obscur calugar, care a facut cateva greseli nevinovate.

In schimb, Papa Benedict este foarte sigur ca Isus a fost zamislisit prin interventia Duhului Sfant pentru ca Maria era sigur virgina – de ce o fi Papa asa sigur de partea asta, nu stiu, ca doar nu este ginecolog. Toate informatiile astea pretioase o sa apara in best-seller-ul  Iisus din Nazaret: naraţiunile copilăriei – volum cu care Papa vrea sa dea lovitura si sa reintregeasca bugetul Vaticanului, saracit de atatea procese de pedofilie.

Stiti voi, adevarurile astea biblice de nezdruncinat imi aduc aminte de bancurile cu Radio Erevan:

– Radio Erevan, este adevarat ca lui Ivan Ivanovici i s-a dat gratuit de catre Primarie un autoturism Volga ?
– Da, este perfect adevarat, numai ca nu este Ivan Ivanovici ci Stepan Stepanovici, nu este vorba de o Volga ci de o bicicleta si de fapt nu i s-a dat ci i s-a luat !

Biblia a fost modificata de atatea ori – inclusiv prin interzicerea si distrugerea unor versiuni concurente (vezi de pilda si Evanghelia dupa Iuda), de atatea ori reinterpretata incepand cu calugari obscuri pana la inalte concilii  (vezi si Marea Schisma cu Biserica Catolica), atatea date si sarbatori precrestine inglobate ca sa aiba mai multa priza la „bobor” – incat, dincolo de povestile supranaturale bune pentru prescolari, si-a pierdut si bruma de adevar cu caracter istoric.

Oamenii realisti stiu ca marile religii au constituit totdeauna un instrument politic, istoria religiilor este indisolubil legata de istoria imperiilor. Religia a fost folosita ca un instrument de cucerire, de deznationalizare sau vivecersa de unitate nationala, de instigare la revolta sau dimpotriva la expansiune, pe scurt – de lichidare a adversarilor politici sau nationali. Si sunt exemple cu duiumul – dintre cele mai crancene !

In incheiere, nu pot sa nu reproduc inca o data profundele cuvinte ale lui Einstein, care in celebra scrisoare privata cu rol de mini-recenzie a lucrarii filozofului teist Erik Gutkind, scria asa:

„Pentru mine, cuvantul «Dumnezeu» nu este nimic mai mult decat expresia si produsul slabiciunii omenesti, Biblia este o colectie de legende onorabile dar primitive, care sunt insa destul de copilaresti. Nicio interpretare, oricat ar fi ea de subtila, nu ar putea sa-mi schimbe parerea despre ea”.

Chiar asa, povesti copilaresti pline de contradictii si naivitatii – si chiar asta caracterizeaza credintele religioase in general, o perioada din copilaria speciei umane ! Dar cat mai vreti sa copilarim, haideti ca avem treaba, avem de investigat Galaxia, avem de deslusit mecanica cuantica, avem de cercetat insasi natura Realitatii !

Posted 23 noiembrie 2012 by Liviutz in Si altele.., Stiinta

Tagged with , , , , , , , , , , ,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.