Cactusi si alte suculente hardy din colectia mea   Leave a comment

In acest sfarsit de saptamana am avut o importanta aniversare – Asociatia Colectionarilor de Cactusi ACC Aztekium a implinit 15 ani de activitate ! 

ACC Aztekium este clubul (unic in Romania) iubitorilor de plante suculente. La origine, Asociatia (sub numele de EXOPLANT) a avut sediul la Bucuresti, dar din motive organizatorice (si poate pentru ca ardelenii au fost mai sufletisti, ca s-o spunem pe aia dreapta), Asociatia a fost reinfiintata acum 15 ani la Satu Mare. Puteti citi mai multe despre acest subiect pe forumul Aztekium AICI.

Asocierea intr-o organizatie are nenumarate  avantaje si este un etalon de civilizatie – este ceea ce se numeste SOCIETATEA CIVILA – care la noi este sublima, dar aproape ca lipseste cu desavarsire. Dupa cum spuneam, este un indicator de civilizatie, pentru ca membrii acelor asociatii isi permit si alte preocupari in afara de „mancarica si bauturica” si a parveni social si financiar.

O Asociatie inseamna: diseminarea informatiilor specifice, socializare cu persoane cu aceleasi preocupari, suport material si motivational, training pentru ceea ce inseamna initiativa si organizare (care, de asemenea noua ne lipseste acut), responsabilizarea indivizilor (nevoiti sa-si respecte angajamentele), promovarea mecenatului, lobby asupra autoritatilor locale si nationale si, nu in ultimul rand, placere si satisfactie intelectuala.

Mai este un aspect, membrii stabili ai Asociatiei s-au selectat natural dintre persoane deschise, joviale, de incredere -iata de ce va invit si pe dumneavoastra in clubul nostru ! Asociatia organizeaza activitati diverse: expozitii, excursii, tabara de vara, vizite la colectionari si gradini botanice, expeditii la targuri europene, prezentari si training C&S, colaborari cu Asociatii de profil din Europa, acces la literatura de specialitate, etc. Evident, intalnirile noastre se lasa si cu mese stropite cu palinca ardeleneasca – licoarea asta dezleaga si limbile taciturnilor de profesie ! 🙂

Cotizatia anuala este de numai 50 de lei, dar luati in seama ca noii membrii pot primi imediat un bonus in plante suculente, din fondul special al Asociatiei  – plante a caror valoare „de piata” depaseste cotizatia ! Daca v-am convins si doriti sa ni va alaturati, va rog sa-mi scrieti aici sau sa-mi dati un mail. De asemenea, aveti posibilitatea de a contacta direct ACC Aztekium pe site-ul acesteia. Va asteptam si pe FORUM !

Bun, acum sa reluam povestea, va spuneam ca pentru intalnirea aniversara Aztekium am realizat (cam in fuga) un material video continand imaginile unor plante hardy (care ierneaza in exterior, neprotejate defel) din colectia mea. Mentionez ca plantele au trecut 1, 2 sau 3 ierni, recordul negativ fiind de -22 C. Veti vedea cactusi din genurile Opuntia, Echinocereus, Escobaria precum si plante din familiile Sempervivum si Sedum, alaturi de alte cateva (cea cu tije cu flori roz este Lewisia cotyledon, cea taratoare cu flori violet este Delosperma cooperi).

Ca fond muzical am ales „Fantasy in C Major Op 17 III Lento Sostenuto” de Robert Schumann. Enjoy !

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s