Viata – mai „incapatanata” decat se credea   Leave a comment

Astazi am citit un articol interesant aparut pe agentiile de presa, o echipa de cercetatori americani a probat existenta unor bacterii care supravietuiesc intr-un mediu extrem („cel mai” extrem descoperit pana acum), fapt care creste brusc probabilitatea existentei Vietii pe alte planete. Haideti sa vedem cateva detalii care nu au aparut pe agentiile de presa (preocupate mai mult de partea insolita):

Foraje in anul 1996

Lacul Vida a fost descoperit in 1958 sub gheata din Antarctica (Valea McMurdo), de catre o expeditie a Universitatii Victoria din Wellington. Inca de atunci s-a constatat ca acesta este un loc unic in lume – fiind o capsula a timpului, caci este izolat de mediul exterior de cel putin 3000 de ani.

– Lacul este de 7 ori mai sarat ca apa de mare, fapt care ii permite sa ramana lichid la o temperatura medie de -13 C, sub o crusta de gheata de cel putin 21 de metri. Cercetatorii au vazut aici o oportunitate in studiul organismelor care au trait aici cu mii de ani in urma. Asa s-a si intamplat, caci in 2002 o expeditie americana a anuntat descoperirea unei cianobacterii inghetate care a trait cu 2800 de ani in urma. Dupa dezghetarea probelor, bacteria a revenit la viata !

– In 2010, aici s-a deplasat o noua expeditie condusa de Paul Doran si Alison Murray, reprezentand Nevada’s Desert Research Institute. Scopul acestora era acela de a studia formele de viata si geochimia lacului, prin prelevarea de probe prin foraj. Conditiile au fost severe, caci cea mai apropiata statie locuita se afla la 125 de km distanta. Dupa preluarea probelor, s-a trecut la etapa de laborator – si ajungem la ziua de ieri cand cercetatorii au explicat ca au identificat numeroase forme de viata bacteriana, care supravietuiesc cu succes in intuneric, fara oxigen si la temperaturi foarte scazute !

Diverse tipuri de bacterii descoperite in Lacul Vida

– Apa lacului este foarte inospitaliera formelor de viata curente, caci pe langa sare, mai contine concentratii foarte mari de amoniac, azot, hidrogen molecular, sulf, nitrat de azot si oxid de azot. Dar se pare ca tocmai aceasta bogatie de chimicale este sursa energetica a metabolismului unor organisme anaerobe, cele mai vechi forme de viata cunoscute (am scris despre chemosinteza AICI). Sursa chemo-energetica pare a fi hidrogenul molecular si oxidul de azot provenit din reactia sarii cu rocile feroase.

– Un element interesant este faptul ca in zona lacului au fost descoperiti numerosi meteoriti – posibila sursa contaminanta cu precursori ai Vietii sau chiar cu forme de viata.

Descoperirea este foarte importanta, asemenea vietuitoare extremofile demonstrand ca ar putea exista forme de viata pe corpuri ceresti continand apa in subsol – chiar si in conditiile unor temperaturi foarte scazute. Candidati ar fi subsolul planetei Marte si mai ales Europa, satelitul inghetat al planetei Jupiter, mai ales in conditiile in care energia termica produsa de contractiile gravitationale generate de gigantul Jupiter ar putea tine apa in stare lichida la adancimi mai mari.

De mentionat ca se cunosteau si alte tipuri de organisme care utilizau chemosinteza – cum sunt cele care se dezvolta in jurul hornurilor calde si sulfuroase de pe fundul oceanelor, dar a fost o surpriza sa se constate ca viata era posibila si la asemenea temperaturi scazute – conditia principala este ca apa sa ramana lichida !  Si va dati seama cat de putin am explorat coltisoarele Terrei – cine stie cate surprize ne mai asteapta !

Reclame

Posted 27 noiembrie 2012 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s