Mercur, o planeta „obisnuita”   Leave a comment

Intr-un articol publicat ieri de NASA, aflam vesti despre planeta Mercur (si nu, nu e vorba de horoscopul lui Neti, ala pe care-l scrie ea pe genunchi dimineata, cu 5 minute inainte de a intra in emisie).

Mercur - cu rosu zone umbrite, cu galben depozite inghetate (foto: Nasa)

Mercur – cu rosu zone umbrite, cu galben depozite inghetate (foto: Nasa)

Dar inainte de afla stirea, haideti sa subliniem niste idei – pentru elevii care trec pe aici:

Sistemul Solar este unul banal. Asemenea lui s-au format un „infinit de infinite” de sisteme stelare. In mod tipic, in apropierea stelei se concentreaza elemente mai grele – care formeaza apoi PLANETE TELURICE, adica cu suprafata stancoasa. La fel de tipic, la distanta mai mare raman gazele – mai usoare, dar care se agrega si ele sub influenta gravitatiei in planete URIASE GAZOASE. Astfel, Sistemul Solar cuprinde 4 planete telurice (Mercur, Venus, Pamant si Marte) si 4 gazoase (Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun).

– Mai este un lucru important – din cauza ca sunt solide (legat de energia cinetica) si pentru ca sunt mai aproape de Soare, planetele telurice isi pierd apa inca de la formare. Abia dupa ceva vreme, cand „orizontul” s-a limpezit si ciocnirile cu tot felul de resturi devin rare, planetele telurice incep sa se raceasca si pot sa beneficieze de apa sosita odata cu comentele sosite din NORUL lui OORT (resturile inghetate care graviteaza la distanta mare de Soare, mult dincolo de orbitele planetelor pitice).

– Pe de alta parte, chiar daca beneficiaza de vreun ghetar calator, planeta nu poate pastra apa decat daca prezinta zone inghetate sau,  in cazul in care are o temperatura suficient de ridicata – are un camp magnetic suficient de puternic pentru a proteja atmosfera de vantul solar. Marte, de pilda, a avut rauri si mari, dar miezul i s-a racit prea repede si campul magnetic i-a disparut, lasandu-i atmosfera in voia vantului solar. Fara atmosfera densa, s-a racit si mai tare, intr-un cerc vicios.

Acum sa revenim la planeta Mercur:

Mercur, cunoscuta inca de pe vremea sumerienilor, graviteaza la numai 0,4 unitati astronomice de Soare, avand o temperatura care urca pana la 400 C. Cunoasteti expresia „Cand o ingheta Iadul !” ? Ei bine, se pare ca a si inghetat deja, caci NASA a anuntat ca sonda automata MESSENGER a descoperit gheata pe Mercur  ! Si unde credeti ca poate sa fie gheata pe o planeta telurica – deci asemanatoare Pamantului ? La poli, desigur ! Cu un amendament: la poli, pe fundul craterele meteoritice protejate de lumina fierbinte a Soarelui.

In final, 2 concluzii as vrea sa subliniez:

– In Univers, LEGILE NATURALE sunt UNIVERSALE, adica ceea ce numim „fizica„. In aceleasi conditii, un fenomen se intampla identic, si aici si aiurea  (vezi faza cu gheata de pe Mercur, pe Marte exista gheata in subsolul polar, etc.) !

– Cheia Vietii este apa in stare lichida. Oriunde vom gasi apa in stare lichida, sunt sanse foarte mari sa gasim si viata ! Incurajator este faptul ca apa este o substanta banala, foarte raspandita in Univers !

Reclame

Posted 30 Noiembrie 2012 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s