Miluieste-ma cu 1 milion de euroi   Leave a comment

Desi isi consoleaza enoriasii saraci cu dictonul „cei de pe urma vor fi cei dintai” (pe lumea de Apoi, desigur 🙂 ), realitatea arata ca cea mai adevarata pilda bisericeasca este vorba aia stramoseasca „fa ce zice popa, si nu ce face  popa” !

Negresit ca principala preocupare a sfintilor parinti ramane  „atragerea de fonduri nerambursabile„, imi si imaginez un Minister al Afacerilor Europene complet calugarit, cu functionari in robe lungi si negre si cruci mari la gat, si care nu prididesc sa stranga fonduri europene prin mijloace specifice – obtinand chiar si 150%.

Si nu vreau sa sugerez – doamne-fereste – ca parintei folosesc banii (enoriasilor, ai Statului – depinde ce pica) pentru a-si rasfata preotesele, ci numai pentru lucruri strict necesare – de pilda o statie de amplificare ca sa auda slujba chiar si pensionarii care au surzit acum 25 de ani, un set de termopane personalizate astfel incat sa dea o nota de modernitate chiar si vechiturilor de  secol 15, un 4×4 pentru interventii pe teren la capataiul clientului (nu cumva sa moara fara impartasanie, ca-l ia Satana – asta ajunge mereu la timp !) si eventuale limuzine ca sa poata vizita statiunile… asteaa, cum le zice, manastirile din Grecia .

Testeaza-ti credinta !

Testeaza-ti credinta !

Ca au mari merite in strangerea de fonduri si mare grija fata de soarta alegatorilor.. astiaaa, a enoriasilor vroiam sa zic, va pot ilustra cu 2 exemple recente:

1. EVZ a vrut să verifice dacă preoţii din colegiul 25 din Bucureşti, unde George Becali candidează pentru un post de deputat, cad sau nu în ispită, dacă sfinţii prelaţi respectă directivele Patriarhiei Române, care interzic feţelor bisericeşti să se implice în vreun fel în campania electorală. În schimbul simplei promisiuni a unor donaţii considerabile, cei patru preoţi testaţi de EVZ au fost cu toţii de acord să-i facă, pe faţă sau voalat, campanie electorală candidatului Gigi Becali. Toţi au căzut în ispită.

Unul dintre ei a plusat şi chiar şi-a pus biserica la dispoziţia lui Gigi Becali, pentru ca latifundiarul din Pipera să-şi lipească afişe electorale. Alţii ne-au dat sfaturi despre cum trebuie procedat pentru ca enoriaşii să fie mai uşor de manipulat electoral sau despre cum pot fi fentate directivele Patriarhiei.

(Evenimentul Zilei – 30 noiembrie)

2.Săptămâna trecută, pe adresa Primăriei municipiului Piteşti a sosit un răvaş al cărui semnatar i-a umplut de evlavie pe cei care au pus mâna pe plic. Însuşi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, preafericitul Daniel, îşi dăduse osteneala să îi scrie primarului Tudor Pendiuc o epistolă. Odată deschisă, reprezentanţii municipalităţii aveau să constate că nu era altceva decât o cerere de donaţie. Dar nu una oarecare.
Scrisoarea adresată personal primarului Tudor Pendiuc prin care biserica ortodoxă apelează la mila întâiului edil al Piteştiului pentru un ajutor bănesc începe prin prezentarea situaţiei financiare extrem de delicate cu care se confruntă Patriarhia, semnatarul invocând cu profundă amărăciune faptul că preţurile pentru materialele de construcţie şi mâna de lucru au crescut. Mai mult, ca să îl scutească pe edilul Piteştiului de efortul de a se interesa dacă legal are posibilitatea să facă astfel de contribuţii, în scrisoare i se precizează din start că legile omeneşti îi dau undă verde. Numai că suma sugerată cu titlu de donaţie este de-a dreptul halucinantă. Ca să vă convingeţi, dăm citire unui fragment din cerere: „Vă rugăm, domnule primar, să sprijiniţi executarea acestor lucrări prin acordarea unui ajutor de 5.000.000 lei de la bugetul municipal pentru Patriarhia Română- Catedrala Mântuirii Neamului, suma fiind necesară în scopul de mai sus. Având convingerea că veţi lua în considerare caracterul special al solicitării noastre şi veţi sprijini această lucrare de referinţă a Bisericii neamului nostru, vă încredinţăm, domnule primar, de preţuirea şi binecuvântarea noastră”. 

(ZiarulAncheta.ro – 27 noiembrie)

Ei, dragii mosului, as putea continua cu exemple d-astea pana la Apocalipsa (21 decembrie) dar stiti si voi refrenul: „-Da-mi pentru botez, pentru casatorie, pentru inmormantare, pentru hram, pentru renovare, pentru pomana, pentru Boboteaza, pentru lumanari, smirna si tamaie, pentru …”

Reclame

Posted 3 decembrie 2012 by Liviutz in Si altele..

Tagged with , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s