Sfantul Nicolae – aurul, palma si batul   Leave a comment

Una din popularele traditii de iarna este vizita-surpriza a Mosului Nicolae. Ia sa investigam putin sa vedem cine era de fapt dumnealui, caci relatarile moderne sunt pline de legende:

Nicolae impunandu-si convingerile impotriva arianistului

Parintele Nicolae impunandu-si delicat convingerile asupra arianistului Arius

– prima mentiune apare abia in secolul VI, in Martirologul roman, care mentioneaza ca Nicolae Licianul i-ar fi aparut in vis lui Constantin cel Mare, cerandu-i sa-i gratieze pe 3 soldati condamnati la moarte;  Tot intr-o inscriptie din secolul VI se mentioneaza ca Nicolae Sionitul, episcop de Pinara, ar fi zidit o biserica in cinstea sfantului Nicolae de Mira – Licianul (Licia – provincie antica localizata pe teritoriul Turciei de astazi).

– Urmatoarea mentiune este de pe vremea lui Nicolae I, papa al Romei intre 858-867, care zideste in bazilica Sfanta Maria cea Mare un altar lateral dedicat patronului sau sfantul Nicolae. Prin secolul al X-lea, printul german Othon al III-lea a zidit o biserica de rit bizantin cu hramul sfantului Nicolae.

Cultul popular al sfantului Nicolae dateaza din secolul al XI-lea, pe vremea cand cruciatii aveau obiceiul sa se intoarca din cruciadele rasaritene cu moaste (doar nu era sa se intoarca cu mana goala) pe care le daruiau orasului natal. Astfel, cruciatii din Bari au adus moastele  episcopului Nicolae de Mira (astazi Kocademre, Turcia), pentru pastrarea carora s-au zidit si 2 biserici. Evident, unde sunt biserici si moaste trebuie sa fie obligatoriu si minuni – ca sa amortizeze investitia. Multimea a dat buluc si uite asa s-a raspandit in Europa cultul presupusului sfant.

– Acum legenda o cunoasteti, cica erau 3 fete ale unui nobil scapatat care nu aveau zestre si din cauza asta nu se puteau marita (mare problema intr-adevar, in timp ce in lume mai erau vreo alte 3 milioane de fete care n-aveau ce sa manance si din cauza asta dadeau ortul popii).

Cand le-a venit vremea de maritat, Nicolae a lasat pe rand la usa cate un saculet de aur primelor doua fete (de unde avea atata aur – din taxe jumulite enoriasilor ?). Zice-se ca a treia oara tatal lor a pandit ca sa-si identifice binefacatorul si a raspandit apoi vestea, desi Nicolae a incercat sa fie mai discret, escaladand hornul casei si lansand saculetul cu aur intr-un ciorap (sper ca n-aveau nici foc in vatra). Asa a ajuns Nicolae Mosul raspunzator de cadourile din noaptea de 5 decembrie.

O alta legenda este aceea precum ca ierarhul Nicolae ar fi participat la primul conciliu de la Niceea – in care s-a dezbatut despre sorgintea divina a lui Isus. In acea perioada bantuia un curent ideologic (arianismul) care plecand de la ideea ca Dumnezeu este divinitatea Unica si Absoluta, Isus ar fi doar o zeitate secundara, creata, care imprumuta doar divinitate de la „Tatal Sau”. Cica Nicolae l-ar fi palmuit pe Arius – episcop al Alexandriei, pentru o asemenea erezie.

Dupa cum se vede, asa intelegea Nicolae sa transeze dezbaterea de idei, cu palma si cu batul – probabil ca dupa aceea avea mustrari de constiinta si facea cadouri nobililor saraciti (pentru a se imbogati la loc ?)  – iaca si legenda !

Revenind la arianism, sa mor ca mi se parea logic, caci dintr-o religie monoteista a Dumnezeului-Spirit, ideologii crestini  au tot virat spre politeism, pentru ca era mai popular – avea mai multe floricele si se mula mai bine peste credintele „barbare” ale popoarelor convertite.

Acum, serios vorbind, in legenda Sfantului Nicolae (0% adevar istoric) ma deranjeaza unul din mesajele tipice ale credintei – „SUPUNE-TE si vei fi rasplatit (eventual post-mortem) ! RIDICA-TE si vei fi PEDEPSIT !”. E limpede mesajul politic asociat religiei, care a facut pactul cu puterea politica.

In context, sa va amintesc cum a castigat crestinismul batalia cu celelalte culte existente in Europa: prin decretul din anul 380 al ultimului imparat al Imperiului Roman unit – Theodosius ! Acesta a declarat crestinismul ca religie oficiala a Imperiului in dorinta de a sustine unitatea zdruncinata a acestuia, exact ca si in cazul a nenumarate altor exemple istorice/imperii: Q.E.D. – religia este un instrument politic ! Iar cui nu se supune, intai i se taie cadourile, apoi i se pregateste batul lui Sfantul Nicolae ! Iar Inchizitia a trecut si la alte instrumente, dar numai inainte de a-i arde pe „neascultatori” pe rug ! Un fel de Sfantul Nicolae mai sever …

Reclame

Posted 8 Decembrie 2012 by Liviutz in Si altele..

Tagged with , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s