Premii Nobel 2012: Medicina   Leave a comment

Am prezentat anterior informatii privind Premiile Nobel pentru Fizica si Chimie, inchei aici aceasta triada cu Premiul Nobel pentru Medicina.

Premiul pe 2012 a fost impartit intre cercetatorul japonez dr. Shinya Yamanaka si cercetatorul britanic Sir John Gurdon, doi pionieri in studiile asupra celulelor stem. Cercetarile lui John Gurdon si dr. Shinya Yamanaka au fost axate  pe modalitatile de transformare a celulelor adulte in celulele stem, despre care se cunoaste ca la randul lor se pot reconfigura in oricare alta celula matura din organism.

Shinya-Yamanaka-John-Gurdon

Comitetul Nobel a apreciat studiile celor doi cercetatori drept „revolutionare pentru felul de a intelege cum se dezvolta celulele si organismele in general”.  „Prin reprogramarea celulelor umane, cercetatorii au creat noi oportunitati pentru a studia bolile si a dezvolta noi metode de diagnostic si terapie”, adauga Comitetul Nobel.

Cercetatorul britanic John B. Gurdon, a descoperit inca din 1962 ca specializarea celulelor (in fazele incipiente celule stem) este reversibila. Intr-un experiment devenit ulterior clasic, el a inlocuit nucleul unei celule-ou imature a unei broaşte cu nucleul unei celule intestinale mature (utilizand tehnica aplicata in clonare). Acest ovul modificat s-a dezvoltat intr-un mormoloc normal. ADN-ul celulei mature pastrand toate informatiile necesare pentru a dezvolta organismul broastei, adica un organism ar putea fi reconstituit total din oricare celula a corpului ! Evident, cercetarile laureatului au continuat peste ani, fiind unul din specialistii de frunte ai Marii Britanii. Cercetarile lui recente s-au axat pe analiza factorilor intercelulari implicati in diferentierea celulara, ca si pe elucidarea mecanismelor implicate in reprogramarea nucleului celulelor in cadrul experimentelor de transplant.

Tanarul cercetator japonez Shinya Yamanaka este unul din cei mai de succes oameni de stiinta asiatici, fiind recompensat recent cu premiul Wolf pentru medicina. In 2006 a descoperit ca celulele adulte (ale unor soareci) pot fi reprogramate pentru a deveni celule stem imature. In mod surprinzator, prin introducerea a doar cateva gene, el a putut reprograma celulele adulte să devina celule stem pluripotente, adica celule imature incipiente (celule susa) care se pot dezvolta ulterior in orice tip de celula a corpului.

Aplicatiile acestei descoperiri revolutionare si esentiale sunt nenumarate, transplant, geriatrie, cancer, boli autoimune, etc.

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si vor imparti un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 euro).

Anunțuri

Posted 12 Decembrie 2012 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s