Sensul Timpului   Leave a comment

Pas dupa pas, stiinta avanseaza in directia intelegerii Universului. In context, Hawking estima ca intr-un interval de 200 de ani, stiinta va lamuri toate marile intrebari stiintifice care se intrevad astazi. Desigur, e probabil ca vor rasari la orizont alte intrebari, poate despre ceea ce se intampla in alte Universuri, curiozitatea specific umana va merge mereu mai departe.

Astazi incerc sa abordez o tema mai dificila, despre natura si sensul Timpului. Natura Timpului este inca o necunoscuta, dar cercetatorii au inceput sa ridice valul.

Uite asa reprezenta Dali curbura spatiului-timp

Uite asa reprezenta Dali curbura spatiului-timp …

In opinia mea, o intrebare fundamentala este aceasta: este Timpul o dimensiune absoluta a Universului sau este doar o reflexie a perceptiei umane privind Universului material cu care interactioneaza ? In orice caz, acum un secol, Einstein (bazandu-se pe afirmatiile din 1908 ale matematicianului Minkowski) a eliminat ideea Timpului ca si coordonata independenta – de acum vorbim de spatiu-timp (curbat de obiectele materiale, de aici rezultand gravitatia, etc, etc). Iar Timpul poate fi incetinit (pana la zero, in gaurile negre !) dar nu poate fi intors din drum.

Cea mai evidenta caracteristica a Timpului este Sensul lui, din trecut spre viitor, de la cauza la efect. Dar oare DE CE curge timpul pururea in acest sens ? De ce nu si invers ? Haideti sa reflectam un pic…

De fapt noi nu percepem un Timp Absolut ci percepem Timpul prin efectul lui asupra Materiei inconjuratoare (barionice in speta, mai vedem cum o fi cu „materia neagra”). Ceasurile noastre dupa care masuram timpul, de fapt nu masoara curgerea lui ci niste transformari ale unor sisteme (cuantice, in cazul ceasurilor moderne ultraprecise). De ce aceste tranformari au sens unic ? Ei bine, pe aici pe undeva este solutia ..

Sa mai luam un exemplu al curgerii timpului, vedem cum fiintele se nasc, se maturizeaza, imbatranesc si mor. Aceste transformari au in spate niste reactii chimice, preprogramate de ADN. OK, dar reactiile chimice (ca si sensul acestora) sunt generate de proprietatile moleculelor constituente, iar acestea la randul lor, sunt generate de proprietatile atomilor constituenti sub influenta fortei electromagnetice.

Daca privim si mai in profunzime, proprietatile atomilor sunt urmare a interactiunilor particulelor cuantice care stau la baza Realitatii – deci ne-am intors la concluzia din exemplul de mai sus. Au transformarile cuantice un sens preferat ? Ei bine, desi observatiile de pana acum afirmau ca interactiunile cuantice sunt simetrice fata de timp, RASPUNSUL ESTE AFIRMATIV cu CERTITUDINE, dupa cate au demonstrat cercetatorii din cadrul experimentului BaBar !

BaBar a fost un proiect de cercetare care a functionat in cadrul laboratorului SLAC National Accelerator Laboratory (USA) in perioada 1999 – 2008, avand ca obiectiv principal masurarea asimetriei dintre materie si antimaterie, (in cautarea cauzei pentru care in Univers exista aproape exclusiv materie in detrimentul sorei gemene – antimateria).

In cadrul acestui experiment au fost inregistrate si masurate peste 500 de milioane de generari ale perechii instabile mezon B-antimezon B (particula implicata in transferul fortei nucleare slabe si tari). Transformarile acestora sunt guvernate de o lege a simetriei CPT (charge-parity-time). Daca una din simetrii este incalcata, in mod automat rezulta ca cel putin una din celelalte doua este incalcata. Cum cercetatorii dovedisera ca simetria CP (charge-parity) era incalcata, rezulta ca era de asteptat ca si simetria T (time) sa fie incalcata.

Acest fapt a fost dovedit urmarind tranzitia mezonilor B intre doua stari, numite B-zero si B-even, tranzitii care ar fi trebuit sa fie simetrice in timp. Si totusi, s-a masurat cu mare precizie ca aceste tranzitii au un sens „preferat” –  de 6 ori mai frecvent intr-unul decat in celalalt ! Anterior, incalcarea simetriei fata de timp mai fusese observata si in cazul kaonilor in cadrul experimentului CPLEAR de la CERN, dar n-au fost conditiile necesare pentru a separa simetria CP de simetria T.

Concluzia este socanta, deci la nivel cuantic interactiunile se desfasoara intr-un sens preferat  – acesta find sensul Timpului resimtit in lumea macroscopica ! Rezulta ca aceasta tendinta este o caracteristica fundamentala a componentelor acestui Univers, intocmai cum sunt si alte caracteristici, marimea fortelor fundamentale, limitele naturale ale vitezei, etc, etc.

In opinia mea, mai rezulta o concluzie, pe care eu o intuiam de multa vreme: Timpul nu exista a priori, ele este doar o consecinta a caracteristicilor si transformarilor materiei resimtite in lumea macroscopica. Ma tem ca si Spatiul are aceeasi semnificatie, nici dumnealui nu cred ca exista la modul absolut – fiind tot o manifestare a interactiunilor cuantice, in stransa legatura cu expansiunea Spatiului-Timp inceputa odata cu Big-Bang. Sa nu ziceti ca nu v-am spus … 🙂 !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s