Cometele anului 2013   Leave a comment

Pe vremuri, aparitia unei comete era semn de mari nenorociri – ce sa mai spunem de un an cu TREI comete ?! Care an ? Anul 2013 ! Si pana acum, se potriveste, criza pare sa devina o normalitate, Europa ne-a intors spatele dupa circul politic din vara (multumesc USL !) si – colac peste pupaza – aseara a trebuit sa ma uit si la circoteca numita „Romvision„.

Acum haideti sa citim nitel in stele:

– Prima „comeata” este C/2011 L4 Pan-STARRS si tocmai trece prin apropierea Soarelui – prilej de spectacol pentru pamanteni. A fost descoperita in 2011 de astronomii de la Observatorul Pan-STARRS din Hawai. Incepand cu ultima parte a lunii februarie a devenit vizibila din tara noastra, mai intai prin binoclu, dar zilele acestea o puteti admira si cu ochiul liber, imediat dupa apusul Soarelui, spre vest, mai ales in zonele de ses. Din pacate, cometa „apune” cam o data cu Soarele (aprox. ora 18) si sunt ceva probleme de vizibilitate, dar dupa 15 martie se departeaza de Soare si ar trebui sa fie vizibila si mai tarziu dupa apus, pe un cer mai intunecat, numai sa avem noi noroc de cer senin, caci este ca un facut – iar traversam o perioada noroasa !

– A doua cometa este C/2012 F6 Lemmon, descoperita in 2012 de A. R. Gibbs utilizand telescopul de pe Muntele Lemmon -Tucson, Arizona, USA. Ea ar trebui sa se vada cu ochiul liber pe cerul diminetii incepand cu 10 mai, dar nu este grozav de stralucitoare.

O imagine extraordinara din desertul Atacama surprinzand cele 2 comete mentionate mai sus – Lemmon fiind in partea de sus a imaginii. Sursa: http://news.discovery.com

– De la a treia cometa avem cele mai mari sperante, C/2012 S1 ISON va ajunge la magnitudinea 6 in luna octombrie, putand fi observata pe cerul diminetilor de toamna cu binoclul, iar de la mijlocul lui noiembrie si cu ochiul liber. Cometa va trece la periheliu pe 28 noiembrie, fiind foarte aproape de Soare, la numai 1,1 milioane kilometri, existand riscul fragmentarii ei. Daca avem noroc, acest lucru nu se va intampla si o vom putea vedea si la intoarcere, chiar si ziua (pana in ianuarie 2014) ! Optimistii spun ca ar putea ajunge si pana la magnitudinea -12 ! (am mai scris despre  aceasta cometa AICI).

LATER UPDATE: Dupa cum stiti, cometa ISON nu a supravietuit trecerii pe langa Soare.  Un ochi plange si-altul rade – un pericol mai putin pentru Terra dar o oportunitate pierduta pentru stiinta – cometa era la prima trecere pe langa Soare si in aceasta etapa era un martor excelent al momentului formarii Sistemului Solar – acum 4 miliarde de ani.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s