Marte, sora mai mica a Pamantului   Leave a comment

Desi a avut ceva probleme cu „cerebelul” electronic, roverul Curiosity isi face treaba pe Marte si, in urma unui prim foraj in roca martiana – urmat de analiza prafului rezultat, a transmis date care au confirmat una din prezumtiile cercetatorilor: Marte a avut si o perioada umeda, propice aparitiei si dezvoltarii Vietii – cel putin la nivel microbian, dupa cum a declarat Michael Meyer, seful echipei de experti din programul de explorare al planetei Marte.

Imaginea de mai jos ne lamureste de ce NASA a ales aceasta zona ca punct de aterizare pentru Curiosity, avem de-a face cu un fost lac alimentat de un (fost) rau, conditii din care a rezultat o roca sedimentara argiloasa bogata in sulf, azot, hidrogen, oxigen, fosfor si carbon, adica in elementele care stau la baza Vietii asa cum o cunoastem de pe Terra. Mai mult, analiza a aratat ca mediul nu era nici prea acid, nici prea sarat, ci tocmai potrivit pentru niste vietati acvatice, iar daca eram acolo pe vremea aceea, apa era chiar buna de baut !

Aspectul zonei de aterizare si explorare a roverului Curiosity - foto: NASA

Aspectul zonei de aterizare si explorare a roverului Curiosity – foto: NASA

In context, sa amintim care sunt cauzele probabile pentru care Marte nu si-a putut mentine pe termen lung conditiile climaterice propice Vietii.

Principala problema a lui Marte este atmosfera – foarte subtire si rarefiata (numai 0,6% din presiunea atmosferica terestra la nivelul marii), compusa majoritar din bioxid de carbon (95%) si mici cantitati de azot si argon. Nu compozitia este problema (si Terra a avut la inceputuri o combinatie asemanatoare, fara oxigen) ci densitatea redusa a atmosferei, fapt care produce un efect de sera foarte slab si mentine o temperatura scazuta si cu mari fluctuatii (intre -140 si + 20 C). In plus, nu exista efectul filtrant al radiatiei solare asigurat de densa atmosfera terestra, fapt care „sterilizeaza” solul vis-a-vis de posibile forme de viata.

Dar de ce are Marte o atmosfera atat de subtire, in comparatie cu Terra ? Din mai multe cauze:

1. Marte are o raza de 2 ori mai mica decat Pamantul si o masa de numai 10% din cea a Terrei. Acest fapt produce un deficit de atractie gravitationala necesar mentinerii atmosferei – care este pierduta prin efect cinetic (pe scurt: energia cinetica a moleculelor de gaz este mai mare decat atractia gravitationala si care astfel se pierd in spatiu);
2. Fiind o planeta mai mica, Marte s-a racit mai repede dupa formare, micsorandu-se dramatic campul magnetic necesar protectiei impotriva vantului solar – care a spulberat atmosfera.
3. Este de luat in calcul si varianta unui impact cosmic devastator cu un obiect de masa mare, incident care a ejectat atmosfera, pentru acest scenariu pledand densitatea relativ mica a planetei.

Revenind la cautarea urmelor de viata pe Marte, explorarea trebuie sa continue in speranta depistarii unor fosile microbiene, fapt care ar constitui o revelatie in cautarea vietii extraterestre. Totusi, exista si scenariul pesimist in care Viata nu a avut timpul necesar formarii, conditiile propice mentinandu-se prea putin timp in comparatie cu Terra – care a beneficiat de aproape 4 miliarde de ani de „la dolce vita” din acest punct de vedere, decisiva fiind continuitatea APEI IN STARE LICHIDA !

Dar mai exista oare apa in stare lichida in Sistemul Solar ? Da, se pare ca exista sub uriasa calota de gheata a satelitului jupiterian Europa (descoperit in 1610 de Galileo Galilei)! Acesta trebuie sa fie obiectivul stiintific urmator, problema este ca e cam departe, amplificand mult riscurile unei expeditii automatizate gen Curiosity…

Structura interna promitatoare a satelitului jupiterian Europa - imagine: Wiki

Structura interna promitatoare a satelitului jupiterian Europa – imagine: Wiki

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s