Ghiocei, dar de care ?   Leave a comment

Zilele astea pandesc cu nerabdare evolutia milimetrica a bobocilor cactusilor si suculentelor din sera si din exterior, dar pana se intampla minunea, m-am gandit sa vorbim despre niste plante de sezon deja inflorite – cunoscutii Ghiocei ! Hmm, dar exista si aici unele incertitudini – haideti sa le clarificam!

1. Cred ca cel mai cunoscut ghiocel este Galanthus nivalis. Alaturi de aceasta specie, in cadrul genului Galanthus regasim alte 19, toate native in nordul Europei. Numele genului a fost dat de insusi Carl Linnaeus in 1735 (inventatorul sistematicii binominale), din greceste gala = lapte si anthos = floare. „Nivalis” inseamna in latina “de zapada”, aluzie evidenta la inflorirea lor primavara devreme, pe cand solul mai este inca acoperit de urme de zapada.

Galanthus nivalis (foto: wiki)

Galanthus nivalis este raspandit in toata Europa, din Spania pana in Ucraina, inclusiv in Grecia si Turcia. In Marea Britanie nu este nativ, se pare ca a fost introdus in cultura prin secolul XIV. Prefera soluri usoare si umede, inflorind incepand din ianuarie pana in martie – in functie de cat de frig si umed este.

Fiind o cunoscuta si facila planta de interes horticol , de-a lungul timpului au fost produsi numerosi cultivari, cu petale duble sau multiple, petale crete, galbene, etc. Colectionarii pasionati se numesc “galantofili” (iar cei care daruiesc astfel de plante se numesc „galantoni” 🙂  ?!).

In flora spontana din Romania intalnim rar si Ghiocelul cu frunze indoite, Galanthus plicatus. Acesta are flori foarte asemanatoare cu G. nivalis, dar frunzele bazale sunt mai late si tind sa se indoaie spre sol, uneori devenind chiar si orizontale.

Speciile din genul Galanthus contin o substanta numita galantamina, utila in tratamentul  bolii Alzheimer, boli de inima, etc. De asemenea, aceste plante contin alcaloizi toxici (galatidina, nivalina, etc) – de aceea ghiocelul este considerata o planta toxica.

Larg raspandit in flora spontana din Romania (cu exceptia Dobrogei), in unele tari din jurul Romaniei (Ungaria, R.  Moldova), ghiocelul a fost pus sub protectia legii, recoltarea plantei, in orice scop, fiind interzisa.

Pentru eventualii colectionari, amintesc denumirile celorlalte specii din cadrul genului Galanthus:

 • Galanthus alpinus Sosn.
 • Galanthus angustifolius Koss
 • Galanthus cilicicus Baker
 • Galanthus elwesii Hook.f.
 • Galanthus fosteri Baker
 • Galanthus gracilis Celak.
 • Galanthus ikariae Baker
 • Galanthus koenenianus Lobin
 • Galanthus krasnovii Khokhr.
 • Galanthus lagodechianus Kem.-Nath.
 • Galanthus nivalis L.
 • Galanthus panjutinii Zubov & A.P.Davis
 • Galanthus peshmenii A.P.Davis & C.D.Brickell
 • Galanthus platyphyllus Traub & Moldenke
 • Galanthus plicatus M.Bieb.
 • Galanthus reginae-olgae Orph.
 • Galanthus rizehensis Stern
 • Galanthus transcaucasicus Fomin
 • Galanthus trojanus A.P.Davis & Özhatay
 • Galanthus woronowii Losinsk.

2. Tot din familia Amaryllidaceae face parte si cealalta specie cunoscuta la noi ca Ghiocel – este vorba de Leucojum vernum.  Popular i se mai spune si Iusca. Denumirea genului vine din alaturarea cuvintelor grecesti „leukos” = alb si „ion” = violet, aluzie la culoarea si mirosul florilor.

Leucojum vernum var. carpathicum (foto: wiki)

In genul Leucojum regasim numai 2 specii, alaturi de familiarul Leucojum vernum mai este si Leucojum aestivum  – o specie asemanatoare, dar mai inalta, cu mai multe flori pe tija si care infloreste in aprilie-mai, numit popular „ghiocel bogat„.

Leucojum vernum este regasit in toata Europa centrala si pana in vestul Rusiei, caracteristice fiind punctele verzi de pe petalele egale. De remarcat ca in Romania gasim si varietatea L. vernum var.carpathicum, care are puncte galben-portocalii in loc de verzi.

Si ghioceii Leucojum contin alcaloizi toxici, uneori fiind cauza intoxicarii rumegatoarelor. In traditia populara se foloseau contra inflamatiei splinei.

3. Un gen asemanator de plante care au fost clasificate mult timp ca si Leucojum (pana in 2004) este genul Acis – cu 9 specii (au fost reclasificate in urma analizei moleculare). Caracteristic pentru acestea este ca prefera solurile mai uscate si cele mai multe specii infloresc toamna.

4. O alta planta asemanatoare cu ghiocelul este Spanzul (Helleborus )– la mine in zona creste Spanzul verde (Helleborus odorus), un fel de ghiocel verde gigant. Atentie, Spanzul este o planta foarte toxica ! Stiu ca numele acestei plante a fost vehiculat in tratamente populare anticancerigene, dar eu nu va recomand, riscurile sunt mult prea mari. Este stupid sa va luati dupa nu stiu ce articole din ziare obscure in care se mentioneaza cazuri de vindecari, pentru ca in lipsa unui studiu stiintific nu poti sti daca efectul clamat are ca si cauza consumul de spanz sau alte cauze, nu mai zic de posibile mii/zeci de mii de cazuri mortale, despre care revistele gen Formula As nu zic nimic !

De fapt mai zice cate-o ruda a decedatului, ia cititi AICI sa vedeti cum mor naivii care se iau dupa pseudovindecatori !

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s