Confirmari istorice privind Bosonul Higgs   Leave a comment

Am observat ca zilele trecute au ajuns in pagina mea cateva cautari privind bosonul Higgs, „particula-dumnezeu” si mi-am propus sa discutam noutatile. Va reamintesc ca am mai scris pe aceasta tema, intai AICI si apoi AICI, pe masura ce noi informatii soseau de la CERN. Desi momentan instalatiile sunt in revizie tehnica, cercetatorii au lucrat febril pentru a analiza imensul volum de informatii rezultat din experimentele efectuate anterior si ne-au transmis vestea cea mare !

Dar inainte de toate, dati-mi voie sa repet a MIA OARA, ca NU ESTE CORECTA DENUMIREA DE „PARTICULA LUI DUMNEZEU” ci „PARTICULA-DUMNEZEU (in limba engleza apare peste tot „God particle” si nu „God’s particle”) – dar „scriitorasii” de articole de pe portalurile de stiri abia de reusesc sa utilizeze corect cratima, d-apai sa se descurce cu subtilitati stiintifice.

Referitor la acest subiect, reiau dintr-un articol anterior:

Bosonul Higgs a fost numit „particula-dumnezeu” (si NU  „particula lui dumnezeu” !) de către laureatul premiului Nobel, Leon Lederman. De fapt, in textul trimis spre publicare el a folosit expresia „‘the goddamn particle” (=aceasta particula blestemata ! ) – aluzie la faptul ca aceasta era atat de greu de pus in evidenta – dar editorul lui l-a „cenzurat” scriind „god-particle” (=particula-dumnezeu) ! Acest lucru a fost relatat de insusi Peter Higgs ! Dupa cum se vede, termenul n-are nicio conotatie religioasa, fiind doar o exclamatie de naduf a carei forma neaosa n-a putut fi publicata ca atare in scortosul mediu academic britanic !

Ciocnirea a doi protoni genereaza o particula Higgs care se descompune la randul ei in 2 fotoni (liniile galbene intrerupte) Foto: CERN

Ciocnirea a doi protoni genereaza o particula Higgs care se descompune la randul ei in 2 fotoni (liniile galbene intrerupte) Foto: CERN

In fine, sa revenim la substanta. Iata care era situatia si care sunt noutatile:

– Ultimile stiri erau din luna iulie 2012, atunci cand reprezentantii a doua din experimentele de la CERNATLAS si CMS au anuntat independent ca datele obtinute confirma o particula de tip Higgs (observati formularea, semn ca precizia rezultatelor nu era inca suficient de buna incat sa fie siguri ca este vorba exact de particula anticipata teoretic de Higgs in anii ’60). Urmau sa se verifice caracteristicile preconizate, sarcina, spinul si paritatea – precum si daca este vorba de o singura particula sau de mai multe. In plus, fata de modelul teoretic existau anomalii privind excesul de fotoni (sub forma de raze gamma) rezultati din dezintegrarea bosonului – conditii in care unii cercetatori sperau o dezvoltare a Modelului Standard care sa explice si „terra incognita” de tipul materiei intunecate sau gravitatiei.

– Saptamana trecuta, cercetatorii de la ATLAS au publicat o noua analiza, dar care nu a reusit sa clarifice dilema – daca erau emisi fotoni in exces sau nu fata de Modelul Standard, ei lasand aceasta posibilitate deschisa.

– Ei bine, anuntul-cheie a venit pe 14 martie 2013, Christophe Ochando de la CMS a anuntat ca particula observata este intr-adevar un Boson Higgs, pentru ca are sarcina neutra, spin zero si paritate pozitiva !  Pe de alta parte, nu exclude nici el posibilitatea ca noua particula sa difere oarecum fata de cea anticipata de actualul Model Standard si nu este exclusa nici existenta mai multor bosoni de tip Higgs, la energii/mase mai inalte, asa cum preconizeaza adeptii teoriilor supersimetrice.

Descoperirea bosonului Higgs este extrem de importanta din cel putin doua motive:

1. Confirma Modelul Standard al particulelor fundamentale construit in ultima suta de ani, confirma deci ca am inteles corect structura Universului la acest nivel si putem merge mai departe cu pasi siguri spre descifrarea definitiva a „infinitului mic” – caci acolo se afla raspunsul la intrebarea ultima – cum si de ce a aparut Universul ! 

2. Dezvaluie o caracteristica fundamentala a Universului, generarea masei particulelor pornind de la energie pura ! De asemenea, confirma inca o data natura discontinua, discreta a caracteristicilor Universului, sau mai pe romaneste – CONFIRMA CA UNIVERSUL ESTE FACUT DIN BUCATI, dintr-un fel de piese de puzzle ! Particulele Higgs formeaza un camp static in intreg Universul, imaginati-va o retea de puncte fixe de care se ciocnesc (fiecare in alt fel) celelalte particule cunoscute.

Concluzionand, Omenirea a mai ridicat un colt al valului care ne ascunde secretele intime ale Universului, acum stim cum capata si cum pierde masa materia din care este constituit tot ce vedem in jurul nostru – de la stele pana la semenii nostri. Acest lucru ne deschide noi orizonturi, pana a putea manipula intr-o zi insasi „tesatura” Realitatii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s