Cylindropuntia glaciata la inceput de april   Leave a comment

Incalzirea globala este un fapt dovedit, dar toata lumea trebuie sa stie ca aceasta nu este decat eticheta unui fenomen complex, care trebuie analizat si inteles, caci „incalzire globala” poate sa insemne = frig extrem in anumite zone ! Ia priviti cum arata cactusii mei din exterior in prag de april:

IMG_0530

Cel mai bine intelegem acest fenomen printr-un mic experiment – luati un recipient de sticla termorezistenta gen Jena si umpleti-l cu apa rece de la retea. Imediat dupa aceea aruncati in el cateva picaturi de cerneala colorata (eventual de mai multe culori). Prin transparenta recipientului urmariti cum are loc un proces LENT de uniformizare a temperaturii in intreaga masa a apei, simbolizata de amestecul uniform al culorilor de cerneala. Ei bine, cam asta ar fi clima Pamantului in conditii de temperatura moderata.

Acum aruncati apa, spalati recipientul, puneti din nou apa rece de la retea si asezati recipientul pe o sursa slaba de caldura – cel mai bine pe calorifer. Adaugati din nou cateva picaturi de cerneala colorata si observati diferentele:

traseul trambelor de apa colorata se schimba (este ceea ce se intampla in oceanele si in atmosfera Terrei, curentii oceanici nu-si mai joaca rolul obisnuit privind incalzirea tarmurilor din zonele temperate, deci acele zone se vor confrunta cu o RACIRE a climei !);
viteza maselor colorate de cerneala CRESTE (deci ne vom confrunta cu schimbari bruste de temperatura);
– in unele zone ale recipientului se incapataneaza sa persiste zone colorate care nu se amesteca/disipa asa cu se intampla in primul caz (ne vom confrunta cu relativ lungi perioade de temperatura/clima extrema, foarte cald sau foarte frig);
se produc vartejuri de cerneala colorata – fenomen care nu se intampla in primul caz (vom avea parte de furtuni violente, dovada ca din ce in ce mai des in Romania apar fenomene de tip tornada – necunoscute in trecut);

Desigur ca incalzirea globala mai are multe efecte care nu pot fi simulate intr-un pahar cu apa, de pilda creste nivelul oceanelor (cu consecinte nefaste pentru zonele costaliere, foarte populate prin definitie) se produc anomalii termice generate de masa uriasa de apa rece produsa de topirea ghetarilor. De asemenea, este afectat ciclul carbonului, se topesc depozitele de metan de pe fundul oceanelor – ambele avand consecinte in sporirea efectului de sera si deci accentuarea incalzirii globale, etc.

In context, explicatia actualei ierni persistente pana in luna aprilie in tinuturile temperate ale globului, este urmatoarea:
temperatura ridicata produce topirea calotelor polare – a caror „albeata/albedo” ar fi reflectat inapoi in spatiu o cantitate din radiatia solara;
– in aceste conditii, temperatura in zonele polare creste si mai mult (in special vara) si este stocata initial in oceane si in apa evaporata/mase atmosferice.
– la venirea sezonului rece, aceasta caldura incepe sa fie eliberata in atmosfera si produce un fenomen persistent de extindere a maselor de aer polare pana la latitudini temperate;

Aceste fenomene sunt ciclice pe Terra – unele vietuitoare au rezistat, altele nu – noroc bun si sanatate, inca o dovada ca nu sta nimeni in cer sa ne pazeasca. Se pare ca acest fenomen ar fi produs disparitia Omului de Neanderthal, subspecie cu o inteligenta insuficient de flexibila ca sa-i permita adaptarea la schimbarile climatice.

Desi geologic suntem intre doua mari glaciatiuni, oricand este posibil sa survina o „mini-glaciatiune„, asa cum s-a intamplat acum 13.000 de ani. Cercetatorii afirma ca in urma pertubarii curentilor oceanici din pricina incalzirii excesive, Europa a fost acoperita de zapada in numai un sigur an ! Mai exact, pur si simplu primavara n-a mai venit la momentul asteptat, ci peste exact 12 679 ani !
Iar specialistii Grupului Interguvernamental pentru Evolutia Climatului (GIEC) estimeaza ca o astfel de mini-glaciatiune va sosi din nou in jurul anului 2100 !

Deci cam asa o sa fie,  o iarna bogata in zapada, Craciunul, Revelionul si cand sa culegem ghioceii o sa-i mai dea un metru-doi de omat. Si dup-aia o sa fie la mare pret excursiile la Ecuator, iar Republica Centrafricana n-o sa mai aiba probleme cu emigratia …

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s