Ajutati sarmana Biserica cu 2 % !   Leave a comment

Saptamana trecuta a provocat ceva agitatie propunerea legislativa (in pregatire) a lui Remus Cernea de a lega volumul alocatiilor Statului pentru Biserica de numarul real al enoriasilor acestora. Ideea lui era ca apartenentii cultelor sa directioneze transparent cei 2% din impozitul pe venit datorat Statului catre largile baieri ale pungii Bisericii, la concurenta cinstita cu SMURD, Fundatii, Asociatii sportive si culturale, etc –  usurand astfel Bugetul de povara grea a sustinerii unei organizatii care taie frunza la caini si e utila doar cu ocazia a 4 evenimente:  la botez, la nunta, la inmormantare si in campania electorala.

Bineinteles ca BOR a sarit ca ars cu vesnicul argument „ca Cuza ne-a confiscat averile” si din cauza asta noi, contribuabilii, trebuie sa platim taxe pentru eternitate, altmiteri trebuie sa le dam averile inapoi pana la ultima letcaie ! Mai concret, cum cu nemteasca precizie mentioneaza Komunicatul BOR, ar trebui sa le dam inapoi 16,55% din suprafata agricola si forestiera a Tarii Romanesti si 12,16% din suprafata agricola si forestiera a Moldovei ! Si asta era doar averea manastirilor romanesti, caci alea grecesti erau si mai bogate, apreciindu-se ca stapaneau nu mai putin de 25% din suprafata arabila a tarii !

Pericolul Internetului

Pai bai nenicule, cine va uns mai cu bogatiile astea ? Cumva Isus sau Tatal lui ? Si cum a procedat, a zis ” – Sa fie… pamant, ca sa-l stapaneasca Biserica” sau a trasat o linie pe harta, precum Molotov/Ribbentrop ? Sau nu cumva v-au cadorisit cu ele din avutul obstesc diversi dregatori si domnitori, fara sa ne intrebe nimic pe noi nevolnicii care lucram pamanturile alea ? Si pentru ce servicii, nu cumva pentru „asigurarea linistii si ordinii publice” prin indoctrinarea populatiei, intr-o epoca in care mass-media insemna predica din amvon ?

Ca sa respectam adevarul istoric, trebuie sa mentionam ca nu domnitorul Cuza a fost cel care a secularizat luxurianta avere bisericeasca, ci democraticul guvern Kogalniceanu, alaturi de alti corifei ai Statului roman modern, cum sunt Dimitrie Bolintineanu si Costache Negri. Si au facut-o nu pentru ca erau atei ferventi ci pentru ca era unica solutie – pe de o parte fiind milioane de muritori de foame si pe de alta parte imensele averi manastiresti al caror profit fie umfla burtile popilor locali fie buzunarele grecilor. Si ei au ales solutia logica, au impartit pamantul taranilor in cadrul Reformei Agrare care a urmat ! Iar peste cativa ani, in vremea lui Carol I, Parlamentul a declarat solutionata definitiv problema, respingand toate plangerile si blestemele popilor.

Si ce, credeti ca BOR-ul se multumeste cu alocatiile bugetare ? Pai ia sa vedem o stire de anul trecut: „Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei revendica de la Statul Roman 166.000 de hectare de padure, evaluate la colosala suma de 3,5 miliarde de euro.”  etc, etc.

Intr-o tara in care in orice localitate plina de gropi gasesti cel putin o biserica, pe oricare straduta desfundata nu de lucrari de canalizare ci de fundatiile unui nou „lacas de cult”, in orice catun fara apa curenta care face parte volens-nolens din parohia lui X, ba chiar si in curtea spitalelor mereu in criza de fonduri, BOR nu vrea sa cedeze niciun pas, intinzandu-si neobrazat tentaculele din ce in ce mai departe, profitand de slabiciunea electorala a politicienilor.

In context, trebuie sa subliniem ca Biserica incaseaza cea mai mare cota din bugetul Statului nu prin alocatiile bugetare ci la negru, prin neimpozitarea corecta a bunurilor acestora si prin acordarea diverselor scutiri si facilitati. Pai cine dracu are curaj sa intre in hatisurile contabile ale sutelor de mii de lacasuri de cult din tara asta ? A confirmat indirect deunazi si politaiul Cioaca – unde si-a imaginat el ca ar fi cel mai obscur si mai greu de verificat loc din Romanica, acolo unde sa fi disparut fara urma Elodia ? La manastire, fireste !

Si mai exista si un alt aspect al problemei – averea bisericii ca institutie este una iar averea slujitorilor bisericii este alta ! Caci toata lumea stie de ce se inghesuie mirenii sa se faca preoti si cum se bat pentru parohii – pentru ca este „mana cereasca”, fiind un domeniu in care aproape ca nu exista chitante, nu exista liste de preturi si nici serviciile nu sunt tocmai definite. Pai de pilda, cat sa coste o exorcizare ? Sau o „sfintire” ? Sau o „iertare a pacatelor” ? Este cat vrea Domnu’ – nu ala din cer ci domnul popa care baga banii direct in anteriu (probabil ca d-aia au si fost proiectate foarte largi) si apoi se vaieta ca parohia e saraca, ca biserica trebuie renovata, etc – si cere bani de la Stat  – adica tot de la noi !

Pai hai sa vedem, de cate ori ati primit voi chitante pentru feluritele slujbe dedicate – botez, cununie, inmormantare ? Dar pentru lumanari, tamaie, lanticuri, iconite, vederi si alte marafeturi care se vand la intrarea in biserica sau manastire (mda, asta imi aduce aminte de un antic cetatean palestinian care a rasturnat tarabele negustorilor de la intrarea din templu) ? Dar pentru tainurile recoltate de Boboteaza sau pentru hramul bisericii ? Eu unul va zic din experienta mea – fix ZERO ! Si apoi, fireste (vorba lui A. Nastase), popa devine cel mai bogat om din sat si nici nu mai stii daca masinile luxoase si viluta de langa biserica sunt ale BOR sau sunt „pe persoana fizica” dupa reteta primarului Vanghele …

Si credeti ca o sa trimita vreodata vreun prim-ministru Garda financiara peste ei ? Cand o ingheta Iadul ! Caci stabii de pe Pamant se tem de afurisenia popilor, stiu bine ca nu s-ar mai alege vreo 9 legislaturi ! Si uite asa o mana spala pe alta si pana si Iliescu invatase in ultima parte a mandatului- de voie de nevoie – sa-si faca cruce de ochii lumii.

Acum hai sa privim din nou uluitorul reportaj prezentat acum doi ani la Televiziunea Romanama mir si acum cum o fi scapat pe post intr-un moment de neatentie al Ochiului din dealul Mitropoliei – cred ca fost un miracol dumnezeesc ! 🙂

PARTEA A DOUA

PARTEA A TREIA

PARTEA A PATRA

PARTEA A CINCEA

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s