Curentii cosmici   Leave a comment

Ori de cate ori am ocazia, tin sa va amintesc ca simturile noastre limitate percep o foarte mica parte din Realitatea Universului, si chiar si aceea este interpretata subiectiv, omenesc adica. De ce este asa, este logic – percepem numai partea Realitatii care ne este necesara sa ne indeplinim rolul biologic, practic este un compromis intre consumul de resurse si scop.

Numai ca o mutatie recenta aparuta in procesul evolutiei noastre ne-a dotat cu niste creiere babane (mai exact evolutia „a observat” ca un creier „dastept” este cea mai buna investitie  pentru supravietuirea speciei) si RATIUNEA a extins cu mult limitele simturilor noastre. Astfel, OMUL, o mica colectie de atomi locuind un bolovan ce se roteste in jurul unei stele banale dintr-o galaxie medie continand inca alte vreo 300 de MILIARDE de stele, a ajuns sa inteleaga la scara a insasi Mariei-Sale Universul ! Asta este cu adevarat remarcabil, gandindu-ne cat de scurta este istoria noastra stiintifica la scara evolutionista, ca sa nu mai zic de o scara universala – practic, numai cat o clipire. Avansand in acest ritm exponential, ne asteptam sa ajungem foarte departe, chiar si genialul Hawking aprecia ca in vreo 200 de ani vom elucida toate marile intrebari privind Universul. Nu stiu daca va fi chiar asa, nu stiu daca vom afla vreodata totul – dar nu ma bantuie acesta dilema, numai habotnicii cred intr-un „adevar absolut si ultim”.

Scuzati introducerea cam lunga, iata despre ce doream sa va vorbesc:

Am aflat de pe Scientia (articol tradus de George-Cristian Podariu) ca saptamana trecuta o echipa de astronomi in frunte cu Brent Tully a prezentat la Marsilia conferinţa „Curentii cosmici: observaţii şi simulări” . Este o realizare foarte importanta care releva  miscarile materiei vizibile aflate in jurul nostru pana la o distanta de 300 milioane de ani-lumina (articolul original poate fi citit aici: http://arxiv.org/abs/1306.0091).

Se stie ca Universul local nu este omogen, la scara macro arata ca o retea de clustere de galaxii legate in filamente gigantice (sute de mii de galaxii !) separate de spatii relativ goale. Se stie de asemenea ca acestea reprezinta doar mica parte vizibila a materiei totale, mare parte din Univers fiind ocupat de materia intunecata, care nu emite si nu absoarbe lumina. Toate acesta materie este afectata de doua forte colosale: gravitatia si forta misterioasei energii intunecate – cea in sarcina careia este pusa expansiunea accelerata a Universului, fenomen care se produce de la Big-Bang incoace.

curentii cosmici

Utilizand datele din ultimul timp ale telescoapelor spatiale (Hubble, Planck) si terestre (Hawai), echipa de cercetatori a realizat o harta 3D a distributiei materiei din Universul Local, precum si a vitezelor si directiilor de deplasare ale acestora. A reiesit astfel tabloul impresionant al unui Univers framantat, in care gigantice filamente de galaxii „curg” pe directia unor curenti astrali, atrasi de anumite zone „fierbinti” din punct de vedere gravitational, ocolind in acelasi timp marile „viduri” cosmice. Desigur, la scara umana aceste miscari nu sunt semnificative decat pentru intelegerea ansamblului Universului, de pilda va mai dura vreo 4 miliarde de ani pana cand galaxia noastra, Calea Lactee, va intra in coliziune cu galaxia vecina, Andromeda – prinsa la randul ei in acelasi curent cosmic.

Aceasta imagine ar putea fi comparata cu miscarile de convectie ale apei oceanelor sau cele ale suprafetei Soarelui – framantata de uriase campuri magnetice. Privind imaginea, putem observa cum mare parte din materia vizibila din Universul Local curge catre „The Great Attractor”, mare capcaun cosmic aflat in zona superclusterului galaxiei Centaurus. De asemenea, putem vedea zone de mica densitate ale spatiului, care sunt „evitate” de materia cosmica. Problema este ca nu intelegem care este cauza acestor anomalii spatiale. Deocamdata.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s