Ana, Doamna lui 1907   Leave a comment

Astazi am citit o declaratie a lui Adrian Vasiliu – consilierul Guvernatorului BNR – care ne „asigura” ca suntem intr-adevar ultimii din UE ! Mai exact, am fost depasiti si de Bulgaria si am preluat „lanterna rosie” !  Ce blestem ne face pe noi romanii sa fim atat de „neguvernabili„, cred ca lamureste istoria noastra – pozitia geografica periferica dar totusi la intersectie de drumuri,  sangele amestecat cu al atator venetici, oportunismul nostru proverbial utilizat ca arma in lupta pentru existenta, cutumele feudale persistente pana prin secolul XIX, etc.

Jos Mita

Orice guvern a venit dupa 1989, de dreapta sau de stanga, toti o apa si-un pamant – au tolerat coruptia: coruptia mica pentru a nu-si speria electoratul cu masuri dure (care ne plac doar la nivel declarativ) si coruptia mare pentru a-si plati eforturile financiare din campanie. Asa s-a scurs averea Statului in buzunarele catorva smercheri, care, nimic de zis – erau mai bine dotati pentru  capitalismul pe care l-am dorit cu atata ardoare ! Ca asta am dorit la betie, in valtoarea lui 1989-1990, dar pun pariu pe ce vreti ca acum majoritatea populatiei ar vota pentru intoarcerea la un regim socialist „cu fata umana” !

Am citit recent doua articole pe tema coruptiei noastre traditionale, unul despre politica oportunista a „Sfantului” Mircea cel Batran, care desi declarat de Vatican  atlet al crestinatatii” (asta tinea loc de fonduri, arme sau soldati) atunci cand a decis sa lupte impotriva turcilor din cauza unui conflict de interese privind Muntenia, a fost vasalul acestora (si al polonezilor) cea mai mare parte a domniei sale („De ce s-a luptat Stefan cel Mare cu turcii ? „). Ba chiar a lasat in testament indicatia pretioasa ca mostenitorul sau sa mentina suzeranitate turceasca, turcii erau de preferat, fiind suficient de parolisti si de previzibili !

Pentru explicarea traditiei noastre multiseculare in coruptie si peschesuri (numite mai tarziu spaga), va recomand sa lecturati si un alt articol relevant („Ocărâtoarea mită“ în istoria românilor).  Cica de la greci ni se trage acest obicei – ce ironie, Grecia – inventatoarea democratiei si cea mai stralucita civilizatie europeana inainte de romani !

Mai fratilor, ideea este ca trebuie sa facem ceva, caci daca viata noastra se impute si mai rau, n-o sa mai ramana aici decat Ponta, Antonescu si Basescu – luptandu-se care sa stinga lumina, ailalti se vor fi carat demult (nu uitati ca marele START se da in 2014).  Pe de alta parte, raman destul de sceptic, inca exista o populatie rurala manevrabila electoral pe cai clasice, caragialesti si finantata in mare parte de Stat, iar tineretul activ alearga dupa bani, emigrand pe capete ! Nu prea are cine sa faca revolutie, dar nu se stie niciodata, pentru ca din ce in ce mai multa lume traieste in mediul virtual, iar de acolo sunt usor de mobilizat – a se vedea „revolutiile” vecinilor nostri turci si egipteni !

Precis ca exista un punct critic, care daca este depasit – mai de nevoie, mai din prostie – s-ar putea sa faca sa explodeze mamaliga din venele noastre, cum se intampla prin 1907 – i-a ascultati-l aici pe regretatul Valeriu Penisoara pe versurile poetului Ioan Gheorghe Pricop:

Ana-Doamna, Ana-Doamna,
Nu te puna dracu’ tu
Sa-i scrii lui barbatu-tu
Ca-s putini cosoarele,
De lucesc ca Soarele
Poate-i bine sa nu-i spui,
C-am dat coasele din cui,
Si le-am tras taman pe cute
Si-avem stranse, mii, nu sute !

Ana-Doamna, Ana-Doamna,
Doar atata tu sa-i zici,
Cate bube sunt pe-aici,
Cate guri de foame arse,
Cate gene-n lacrimi stoarse !
Cata osanda si sudalma,
Cate bataturi in talpa,
Iar spre seara, la chindii,
Ana-Doamna,
Cata moarte prin copii !

Si mai scrie-i, daca poti,
Ca ne bate ca pe hoti !
Si-am jurat sa-i fim noi nasul,
Cainelui de arendasu’ !
Ca ne-a mancat zilele,
Cum sare cu bilele,
Ne-a incrustat-n talpi copite,
Ne-a facut din oameni, vite !

Ana-Doamna, Ana-Doamna,
I-auzi clopotele plang,
Chipuri de pamant se strang
Cum mai scapa Soarele,
Cum mai vin topoarele !
Ana-Doamna, Ana-Doamna,
Pe pamant, in miez de noapte,
Umbla ‘907
Tunuri gem, codrul boceste,
Brazii mor, dar tara creste !

Ana-Doamna, Ana-Doamna,
Mai intreaba-l doar atat:
Ce numar poarta la gat ?
Ca fiind mai mare-n rang,
Lui i-am pregatit un streang !

Ana-Doamna, Ana-Doamna,
Astea randuri ai de scris,
La boierul, la Paris !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s