Geminidele – curentul meteoritic principal al lunii decembrie   Leave a comment

Sa lasam petardele politice (ca oricum nu asteptam nimic bun de la ei) si sa urmarim spectacolul de iarna al Geminidelor, aflat in plina desfasurare. Geminidele sunt un super-curent meteoritic, generand meteori multi, lenti si foarte stralucitori  – deci nu-i ratati !

Radiant Geminide (credit: astro-urseanu.ro)

Radiant Geminide (credit: astro-urseanu.ro)

In perioada 4-17 decembrie, Terra trece in fiecare an prin coada de praf a unui asteroid-cometa, cu indicativul PHAETON 3200. In mod obisnuit, curentii meteoritici apar urmare a intersectiei dintre orbita Pamantului si nori de resturi spatiale, de obicei lasati in urma de comete. In cazul Geminidelor, este totusi vorba de un asteroid (caci are orbita scurta, nu vine de la naiba-n-praznic din Norul lui Oort ca si cometele), dar pentru ca se apropie mult de Soare, lasa in urma particule de praf smulse de vantul solar. Si da, stiati ca imensa majoritate a meteorilor au o dimensiune de numai cativa milimetrii ?

Faptul ca in acest caz aceste particule provin, prin exceptie,  de la un asteroid, are o consecinta fasta: viteza meteorilor este mica, astfel incat avem timp sa-i urmarim cu privirea strabatand o jumatate din bolta cereasca ! Caci fata de Leonide (71 km/s) de pilda, Geminidele sunt foarte lente, avand numai 35 km/s.

Ca de obicei, va reamintesc care sunt conditiile optime pentru observarea meteorilor:

  • noaptea, ideal dupa ora 24. Din pacate o sa cam fie Luna pe cer, apune tarziu;
  • o pozitie cat mai departata de lumina marilor orase ;
  • privirea atintita cel putin 30 minute pe bolta, evitand orice sursa de lumina (bricheta, tigari, etc);
  • radiantul (punctul aparent de unde vin meteorii) se afla in constelatia Gemenii (aia a lui Castor si Pollux), aflata cam spre sud-est, dar practic putem privi in orice directie in unghi de 45 de grade;
  • pozitia ideala este intins pe un sezlong, bine infofolit. Desigur, ar fi bine sa stati cu fata in sus .. 🙂 ;
  • si nu consumati alcool (prea mult 🙂 ), caci pe langa faptul ca va tulbura vederea si o sa vedeti OZN-uri, mai riscati sa si adormiti in frigarania asta, si s-ar putea sa va treziti reci…

Maximul curentului de meteori se produce in acest an in noaptea de 13 spre 14 decembrie, in conditii ideale putem observa pana la 120 de meteori pe ora ! Bineinteles ca sunt de interes si noptile apropiate varfului, am putea vedea chiar si vreo 50 de „stele cazatoare” pe ora.

Si uite asa, cascand gura dupa meteori, asistam la implacabila mecanica cereasca:  Pamantul  trece anual prin nori de praf de cometa, Soarele se invarte odata cu Galaxia, Galaxia are miscarea ei in Grupul Local, Grupul Local curge spre si el prin niste vai cosmice .. iar noi putem doar sa asistam si sa incercam bucuria intelegerii acestor colosale forte cosmice.

PS: Daca mai iau cu Craciunul, Revelionul si alte serbari si nu mai zic nimic pana la Anul Nou – dumneavoastra nu uitati ca in 3-4 ianuarie avem un alt curent meteoric important – Quadrantidele.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s