12 noiembrie 2014 – memorabila zi in destinul Romaniei si al Lumii stiintifice   Leave a comment

Ieri alergam pe ingustele si aglomeratele sosele ale patriei (stupida orbire – sa nu intelegi atatia ani ca infrastructura rutiera este o imensa parghie de dezvoltare a natiei), dar gandul meu zbura milioane de km spre indepartata sonda spatiala Rosetta, care tocmai isi lansase lancea Philae spre un pietroi cosmic venit de la marginea Sistemului Solar. Uluitoare realizare stiintifica, Rosetta fusese lansata acum 10 ani, si folosind acceleratia campului gravitational terestru si martian, a obtinut traiectoria necesara intalnirii cu cometa 67P/Churyumov–Gerasimenko, cometa care venea tocmai din Norul lui Oort.

Philae_descentEste miraculos insusi faptul ca acest obiect tehnologic a ramas functional atatia ani in frigul interplanetar, daramite ca reusit sa nimereasca un bob de nisip haladuind prin imensitatea spatiului !

Ajung acasa si deschid la tanc pentru stirile TVR – ciulesc urechile si urlu de bucurie: au sosit la pachet DOUA VESTI BUNE – Philae a asolizat cu succes pe cometa iar CC a Romaniei a facut un nesperat act de dreptate, indreptand o aberatie juridica (si logica) din inchinata Lege a Invatamantului – de acum trebuie sa faci cerere CA SA PARTICIPI la orele de religie (de fapt ore de crestinism) si nu invers – SA FACI CERERE CA SA NU PARTICIPI !

1. Extraordinara reusita stiintifica a ESA – European Space Agency, demonstreaza inalta capabilitate a Homo Sapiens Stiintificus de a indeplini cele mai fantastice misiuni spatiale. Iar concurenta dintre programele spatiale ale ESA, NASA, Rusiei, Chinei, Japoniei si Indiei nu poate fi decat benefica. In context, nu poti sa nu te gandesti cati bani sunt aruncati aiurea pentru castelele de nisip ale diverselor credinte religioase – reminiscente vetuste ale prea putin departatului trecut primitiv al omului modern.

Nu multa lume stie ca au mai existat initiative cu succes privind studierea de aproape a cometelor, dar niciuna cu ambitia de a asoliza pe cometa. Iata lista lor preluata dupa excelentul astro-urseanu.ro :

Sonda Data lansării Cometă vizitată Data apropierii minime Apropierea minimă [km]
ISEE/ICE
12 aug 1988
21P/Giacobini Zinner
11 sept 1986
7800
Vega 1
15 dec 1984
1P/Halley
6 mar 1986
8890
Vega 2
21 dec 1984
1P/Halley
9 mar 1986
8030
Sakigake
8 ian 1985
1P/Halley
11 mar 1986
7.000.000
Giotto
2 iul 1986
1P/Halley
14 mar 1986
596
              Giotto   2 iul 1986
26P/Grigg-Skjellerup
10 iul 1992
200
Suisei
18 aug 1985
1P/Halley
8 mai 1986
150.000
Deep-Space 1
24 oct 1998
19P/Borrely
21 sept 2001
~2000
Stardust
7 feb 1999
81P/Wild 2
ian 2004
~145
Deep Impact
12 ian 2005
10P/Tempel 2
4 iul 2005
impact
EPOXI (fostă Deep Impact
12 ian 2005
103P/Hartley
4 nov 2010
694

Sa mai amintim ca transmisiile sondei Philae ar putea dura maximum pana in luna martie 2015, atunci cand cometa se va afla in punctul cel mai apropiat de Soare (periheliu). E de presupus ca nu va rezista chiar pana atunci, din cauza eruptiilor de gaze, apa si praf stimulate de caldura Soarelui. Dar mai stii, poate ca aceste efervescente evenimente nu vor dobora sonda si va continua sa transmita date si pe drumul de intoarcere, atat timp cat lumina Soarelui va fi suficient de puternica sa alimenteze celulele solare. Vehiculul principal Rosetta este programat sa functioneze pana in decembrie 2015.

Later edit: Din pacate sonda Philae a ajuns in umbra unor stanci si transmisia a incetat in lipsa energiei solare – dupa consumarea bateriei interne. Sa speram ca vom avea noroc si sonda va iesi din umbra, reluandu-si transmisia.

2. Extraordinarul profesor Emil Moise a dat in judecata acum 3 ani Liceul de Arta „Margareta Sterian” din Buzau reclamand tocmai anomalia legala cum ca trebuie sa faci cerere ca sa NU faci religie – iar Judecatoria Buzau-Sectia civila a sesizat Curtea Constitutionala privind exceptia de neconstitutionalitate invocata de acesta. Dupa o lunga asteptare, CC a solutionat aceasta cerere in favoarea profesorului, obligand astfel autoritatile sa modifice Legea Invatamantului. Speram sa revina la logica si normalitate si sa prezinte parintilor la inceput de ani intreaga lista cu optionalele disponibile. Atunci, parintii si elevii vor putea decide in cunostinta de cauza daca aleg ora de indoctrinare ortodoxa sau atatea alte discipline de mii de ori mai utile si mai educative.

Adanci plecaciuni in fata lui prof. Emil Moise (filozofie si drept), care nu s-a temut sa se ia de piept cu Statul Roman si sa elimine aceasta aberatie impusa noua silnic si neobrazat sub presiunile BOR – care numai crestineste nu se poarta. Tipic, stiti vorba aia- „afara-i vopsit gardul, inauntru leopardul” – in realitate Bisericile (toate !) nu sunt decat o alta ipostaza a PUTERII, inhamand crediniciosii naivi la caruta intereselor inaltilor prelati.

Biserica in campanie electorala

Se amintim ca in august 2006, profesorul Emil Moise cerea CNCD (Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării) sa dispuna „anularea situaţiei discriminatorii create prin prezenţa obstinantă a simbolurilor religioase în holurile, cancelariile şi sălile de clasă ale Liceului de artă Margareta Sterian din Buzău” (unde învaţă fiica sa, Teodora Moise), cât şi în toate unităţile publice de învăţământ din judeţul Buzău (mediafax.ro). Dupa un prim succes la CNCD, Curtea de Apel a desfiintat decizia acestuia si a decis stupid ca expunerea simbolurilor religioase in scoala este legala. Sa vedem cum o sa va placa cand adeptii altor culte vor vrea si ei sa arboreze in scoala diverse simboluri religioase, cand o sa vina imbracati in hijab, etc !

In ceea ce ma priveste, ani de zile am strigat pe toate forumurile impotriva abuzului de a lua cu arcanul elevii la ora de religie fara sa aiba acordul explicit al parintilor. Si am intalnit extrem de rare cazuri ale unor credinciosi de bun simt care imi aprobau pozitia (fix 2 cazuri), restul CRESTINILOR aveau urmatorul cucernic discurs: „-Hai sictir, noi suntem majoritari in Romania si facem ce vrem !„. Ei, uite ca nu e tocmai asa, in lumea civilizata mai exista si principii ne-negociabile, cu toate presiunile samavolnioce ale BOR.

Aceasta mica-mare victorie ne demonstreaza ca mai exista de doi lei speranta in tara asta, asa ca HAIDETI CU TOTII LA VOT !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s