Cat de mare este Universul (2)   Leave a comment

Profit de aparitia versiunii 2 a excelentului clip cu subiectul „star size comparation” realizat de un user Youtube, un prilej sa ne amintim cat de mici suntem intr-un Univers cvasi-infinit (si doar unul dintre ele). Dar totusi cat de mari suntem, atata vreme cat prin cuget am reusit sa intelegem atat de departe !

Sa mai subliniem cate ceva:

  • aceasta este o viziune a macro-Universului, dar in spatele aceste constructii colosale stau proprietatile unor particule infinitezimale, construite si ele din structuri (inca doar teoretizate) la o scara incredibil de mica !! Paradoxal, „micimea” este mult mai adanca decat „marimea” Universului !
  • amintesc si ca aceasta viziune asupra Universului este „materialista”, in sensul ca reprezinta doar materia „obisnuita” (barionica) din continutul total al Universului, adica numai vreo 4% !! Restul este materie intunecata (23%) si misterioasa „energie intunecata” (73%).
  • in fine, sa remarcam ca inca nu stim exact prin ce fenomen natural a aparut acest Univers (desi exista diverse teorii credibile), dar oricare ar fi fost acel fenomen – de ce ar fi fost el unul singular ?? Deci logica formala te face sa te anticipezi ca exista nenumarate alte Universuri, fiecare cu proprietatile lui particulare rezultate din echilibrele si transformarile lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.