Calendar stiintific 2012   Leave a comment

Repetand o excelenta initiativa de anul trecut, in numarul National Geografic din noiembrie 2011 gasiti Calendarul Stiintific pe 2012 – o insiruire uluitoare de evenimente care au stat la baza civilizatiei umane asa cum o cunoastem azi !

Partea amuzanta este ca formatul calendarului seamana cu cel bisericos, abia astept sa vina popa la poarta cu marfa lui si sa-i zic:
„- Multam parinte, dar dincolo era mai ieftin si mai bun, ia-uitati ce frumusete de calendar am ! 🙂 ”

Si a propose: astazi o aniversam pe savanta Marie Curie, un exemplu de daruire in slujba stiintei, in slujba umanitatii. Neuitat sa-i fie numele !

Marie Curie (1867-1934)

Iata ce zice Wiki:
Maria Skłodowska-Curie, cunoscută ca Marie Curie, după numele său francez (n. 7 noiembrie 1867, Varșovia; d. 4 iulie 1934, Sancellemoz, Franța) a fost o savantă poloneză stabilită în Franța, dublu laureată a Premiului Nobel. A fost prima femeie care a primit un premiu Nobel și singurul savant care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie). A introdus în fizică termenul de radioactivitate. Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în medicină. A fost soția unui laureat al Premiului Nobel, fizicianul Pierre Curie, și mama unei laureate a Premiului Nobel (Irène Joliot-Curie). Cu excepția fiicei sale Ève Curie (scriitoare), toți descendenții săi vor urma cariere științifice.

Se naște la Varșovia, aflată la acea vreme sub stăpânirea Rusiei țariste, într-o familie de profesori, care îi insuflă de timpuriu dragostea pentru învățătură. Își pierde în copilărie o soră, decedată de tifos exantematic, și mama, decedată în 1878 de tuberculoză. Se refugiază în studiu, unde obține rezultate maxime, absolvind cursurile secundare în 1883, cu medalia de aur. Din cauza dificultăților financiare și pentru a își susține sora mai mare, care studia medicina în Franța, lucrează o vreme ca guvernantă a unor copii din familii înstărite. Ulterior, în 1891, pentru că în Rusia țaristă femeile nu erau admise la universitate, se mută la Paris, unde studiază la Sorbona, devenind licențiată în fizică (în 1893) și în matematică (în 1894). În 1894 îl cunoaște pe fizicianul Pierre Curie, cu care se va căsători pe 26 iulie 1895. Vor avea două fiice, Irène (n.1897) și Ève (n.1904). Începe cercetări în domeniul radioactivității, la care se va alătura curând și soțul său, descoperind împreună noi elemente radioactive: poloniul și radiul. Pentru aceste cercetări primesc amândoi Premiul Nobel pentru Fizică în 1903, împreună cu Henri Becquerel. După tragica moarte a lui Pierre Curie, accidentat mortal de o trăsură în 1906, Maria Curie continuă singură cercetările. În 1911 i se decernează Premiul Nobel pentru Chimie.

Si ca o antiteza intre calendarul stiintific si cel bisericos, iata o stire din Libertatea:

Locuitorii din Amărăştii de Sus spun că nu toţi oamenii se transformă în strigoi, însă după ce, susţin ei, mai multe familii au fost bântuite de rudele decedate, şi-au făcut un obicei ca la ritualul de înmormântare să adauge şi înţeparea morţilor în inimă.

“Pe fina mea au dezgropat-o acum cinci-şase ani. Se făcuse strigoi şi venea noaptea şi intra-n dulap, hurducăia farfuriile, dădea iama-n bătătură la animale. Şi-au dat seama că e strigoi şi s-au dus la cimitir s-o dezgroape. I-au înfipt undreaua-n inimă şi s-a potolit. Chiar de la fii-sa ştiu”, povesteşte, sigură pe ea, Dumitra L., o femeie de 71 de ani.

Bătrâna spune că obiceiul se aplică acum ca tratament preventiv tuturor morţilor. “Pe mine nu m-au bântuit morţii, pentru că i-am înţepat în inimă pe toţi, că aşa e bine”, povesteşte însufleţită Dumitra. “Era o femeie înfiptă, Florica lui Niţulache, care venea la înmormântări şi înţepa toţi morţii cu un ţăruş pentru întors cânepa. Îi dădeam şi ei ceva acolo, că doar nu făcea gratis”, a continuat bătrâna.

In anul de gratie 2011, ar fi amuzant daca n-ar fi atat de JALNIC !

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s