Tranzitul lui Venus prin dreptul Soarelui   3 comments

Am remarcat pe unele agentii de stiri informatii privind acest eveniment astronomic important care va avea loc in 2012. Din pacate, nici de aceasta data dragii nostri jurnalisti n-au fost in stare sa explice fenomenul corect si inteligibil.  Incerc eu sa va lamuresc in doua-trei fraze:

Terra si Venus orbiteaza in planuri diferite (credit: wikipedia.org)

– Va amintiti ca din cand in cand se agita o psihoza catastrofista: „alinierea planetelor„. Era vorba de pozitionarea planetelor vizibile de pe Pamant in acelasi segment al boltei ceresti. Bineinteles, planetele isi vor vedea de orbitele lor ca si pana acum fara sa ne deranjeze cu ceva (si anul acesta va avea loc un fenomen asemanator).

– Ei bine, ceva similar se va intampla in iunie anul acesta si cu planeta Venus, se va „alinia” cu Pamantul si Soarele si va putea fi vazuta trecand prin fata discului solar (termenul astronomic care numeste aceasta situatie este „conjunctie„). Fenomenul este evident ciclic si este relativ rar deoarece planul orbitelor lui Venus si Terrei fac un usor unghi, dupa cum se vede in imaginea alaturata.

– Planeta Mercur face acelasi lucru mai frecvent, ultimul tranzit peste discul solar avand loc in 2003, dar pentru ca aceasta planeta este mai mica si mai indepartata decat Venus, fenomenul este slab vizibil si nu este atat de spectaculos. De asemenea, un fenomen similar sunt eclipsele solare – moment in care Luna se afla intre Pamant si Soare (apropo: avem o eclipsa inelara in mai, dar din pacate nu este vizibila din Romania).

– Un ciclu complet in care Terra si Venus revin in EXACT in aceeasi pozitie fata de Soare dureaza 243 de ani, DAR in acest interval, au loc mai multe treceri succesive, la urmatoarele intervale: 8 + 121½ + 8 + 105½ = 243 ani.

O imagine celebra din 2004 (Copyright: D. Koschny)

– Istoric, popoarele antice au semnalat acest fenomen ceresc, dar abia in epoca moderna au fost inregistrate documentar trecerile din anii 1631 (prezisa de Kepler), 1639, 1761, 1769, 1874, 1882, plus trecerea din 8 iunie 2004, eveniment de care ar trebui sa va amintiti (imaginea alaturata). Pe 6 iunie anul acesta n-o sa fim la fel de norocosi, din Romania n-o sa vedem fenomenul decat partial in zorii zilei. Iata aici un link spre un site care va arata exact la ce ora va fi vizibil fenomenul functie de locatia geografica.

– Sunt remarcabile contributiile astronomilor arabi de la inceputul Evului Mediu. Persanul Avicenna este creditat cu prima observatie a tranzitului venusian la 24 mai 1032. El a utilizat aceste observatii pentru a demonstra ca planeta Venus este mai aproape de Pamant decat de Soare ! In secolul 12, astronomul arab Ibn Bajjah a mentionat 2 planete ca pete pe suprafata Soarelui (norocosul a observat o conjuctie dubla Mercur-Venus).

– Urmatoarea trecere a lui Venus va fi in 11 decembrie 2117, de aceea va recomand sa n-o scapati pe cea din iunie, cu norocul nostru parca vad ca in decembrie va fi innorat …

Posted 3 ianuarie 2012 by Liviutz in Stiinta

Tagged with , , , , , , , , , ,

3 responses to “Tranzitul lui Venus prin dreptul Soarelui

Subscribe to comments with RSS.

  1. Excelent articol, scurt si la obiect!

    Sper sa avem vreme buna anu asta! Pentru ca in Decembrie 2117 va fi cu siguranta cerul noros 😉

  2. Nu este vorba de tranzitia nimanui, ci de tranzitul lui Venus, peste Soare. Termenul de tranzitie este folosit gresit si nu are legatura cu astronomia ci cu economia de piata.

    • Multumesc pentru atentionare, asa este, termenul astronomic este „tranzit” si nu „tranzitie”. Strict semantic,”tranzitie” are si sens de „trecere”, dar intr-adevar nu este aplicabil unor fenomene astronomice.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.